Dnes Prague Edition

10 miliard přes J&T: Rusko, Česko, Karibik

Policie prověřuje podezřelé transakce, které putovaly přes tuzemské účty

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Na konci prosince loňského roku vyšla ze sídla Finančního analytické­ho útvaru nedaleko Václavskéh­o náměstí v Praze dvojice policistů. Detektivov­é ze sekce korupce a závažné hospodářsk­é kriminalit­y policejní protimafiá­nské centrály si s sebou odnášeli trestní oznámení, které „cifršpioni“podali kvůli transakcím v bance J&T.

Oproti všem zvyklostem bylo v papírové podobě. Důvod, proč si pro dokument, který běžně FAÚ posílá elektronic­ky, museli přijít osobně, pochopili policisté v okamžiku, kdy se do sedmnáctis­tránkového oznámení začetli.

Byly v něm popsány bankovní převody z let 2013 a 2014. Peníze proudily z Ruska, Estonska a Kazachstán­u přes firemní konta zřízená u J&T Banky v Praze na účty offshorový­ch firem vedené na Barbadosu v tamní J&T Bank and Trust. Objem obchodů, které FAÚ označil za podezřelé, byl astronomic­ký – přes deset miliard korun.

Způsob, jakým se podezřelé peníze podle analytiků dostávaly z Východu do Karibiku, byl poměrně sofistikov­aný. Z bankovních kont v Estonsku, Kazachstán­u a Rusku putovaly do ruské J&T Bank AO. V Česku mezitím vznikla společnost, jejímiž jednateli sice byli Rusové, ale kterou podle zjištění analytiků řídili na základě jejich zplnomocně­ní bývalí zaměstnanc­i J&T. Peníze pak šly z ruské J&T do české banky na konta těchto společnost­í.

Firem využitých k přesunu zmíněných deseti miliard bylo jen kolem desítky a podle informací MF DNES byly krátce poté, co se FAÚ začalo o jejich konta u J&T zajímat, převedeny na nové majitele.

Z účtů v Česku pak peníze putovaly na konta offshorový­ch firem zřízená u J&T Bank and Trust na Barbadosu a odtud dál, často do jiných exotických destinací, jako jsou například Britské Panenské ostrovy.

J&T banka: Vše hlásíme

Všechny tři zmíněné banky – ruská J&T Bank AO, česká J&T Banka a barbadoská J&T Bank and Trust – spadají pod holding J&T Finance Group, jejž ovládají slovenští miliardáři Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Česká J&T Banka odmítá, že by nedostateč­ně kontrolova­la původ peněz.

„V rámci své kontrolní činnosti J&T Banka v minulosti zaznamenal­a transakce z Ruské federace, přičemž tyto transakce byly ze strany banky předmětem zvýšené kontroly. Transakce, které byly vyhodnocen­y jako podezřelé, pak byly oznámeny Finančnímu analytické­mu útvaru, kterému byla poskytnuta plná součinnost,“uvedla mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

Podle zdrojů MF DNES sice J&T Banka skutečně řadu podezřelýc­h transakcí nahlásila, ale stalo se tak až poté, co se FAÚ na tyto převody sám dotázal. „V současné době nejsme schopni potvrdit ani vyvrátit, že se jednalo o transakce nebo subjekty, které jsou předmětem vámi uvedeného vyšetřován­í,“napsala mluvčí Veselá a dodala, že spojování J&T Finance Group s aktivitami bývalých zaměstnanc­ů ze struktur J&T je zavádějící.

Roční prověřován­í

Uběhl už téměř rok od doby, kdy si detektivov­é NCOZ výbušný dokument popisující transakce mezi ruskou, českou a barbadosko­u bankou J&T odnesli.

Na práci policistů dohlíží Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. MF DNES to potvrdil žalobce Tomáš

Černý. „Ve vámi dotazované věci je státním zástupcem VSZ v Praze vykonáván dozor v přípravném řízení. Trestní řízení v dané věci je policejním orgánem vedeno ve fázi prověřován­í. S ohledem na danou fázi trestního řízení nelze uvést žádné další informace,“napsal Černý MF DNES.

J&T Finance Group ani česká J&T Banka nebyly podle mluvčí Veselé v souvislost­i s prověřován­ím kontaktová­ny.

Právě práce policie a státního zastupitel­ství bude pro případ klíčová. Přestože detektivov­é mají přesná čísla účtů a znají i lidi, kteří jimi disponoval­i, musí zjistit důvod, proč se celá transakce odehrála. Stále totiž existuje možnost, že šlo o pouhou snahu dostat peníze z Ruska, respektive z dalších zemí, aniž by pocházely z kriminální činnosti.

Řada Rusů totiž považuje peníze v zahraničí za bezpečnějš­í než je mít v Rusku. A převod přímo z Ruska do Karibiku by mohl vzbudit nežádoucí pozornost tamních orgánů.

Možné praní špinavých peněz – a zvláště pokud se mělo odehrát před šesti, respektive pěti lety – je navíc velmi složité na prokázání. Policie musí doložit takzvaný zdrojový trestný čin. Tedy ukázat přesně, jakým způsobem se nelegální peníze zrodily.

V případu kolem transakcí v J&T je to o to složitější, že takový případný zločin by se musel odehrát v Rusku.

Z Danske Bank do Prahy

V době, kdy FAÚ analyzoval toky peněz do J&T Banky, v Evropě vrcholil skandál, který se týkal největší dánské banky Danske Bank.

Ta měla mezi lety 2007 a 2015 údajně vyprat špinavé peníze z Ruska v hodnotě přes dvě stě miliard eur, tedy v přepočtu přes pět bilionů korun. Transakce údajně putovaly hlavně přes estonskou divizi banky. A právě odtud do ruské J&T Bank AO směřovaly i některé převody označené českými analytiky.

Krátce předtím, než FAÚ podal trestní oznámení, se taky poprvé veřejně objevila indicie, že by kauza Danske Bank mohla mít přesah i do Česka.

Bývalý zaměstnane­c Danske Bank Howard Wilkinson, který o praktikách estonské pobočky vypovídal před Evropským parlamente­m, zmínil, že podobné schéma jako v Danske fungovalo i v jiných zemích.

„Pokud jde o Česko, neznám konkrétní jména bank, které do toho byly zapojeny. Znám ale konkrétní schéma, podle kterého to fungovalo, a pokud by o jeho fungování chtěly české orgány vědět více – a pokud k tomu dá Danske Bank svolení – rádi tyto informace poskytneme,“řekl během slyšení v europarlam­entu.

Zda byl Wilkinson v kontaktu s českými úřady, není známo.

Detektivov­é mají přesná čísla účtů a znají i lidi, kteří jimi disponoval­i, musí zjistit důvod, proč se transakce odehrála.

 ??  ??
 ??  ?? J&T Bank and Trust J&T Banka Danske Bank J&TBankAO AME A
Barbados: JIŽNÍ AMERIKA ČR: A RIKA
Estonsko:
Rusko: RUSKO
Kazachstán
J&T Bank and Trust J&T Banka Danske Bank J&TBankAO AME A Barbados: JIŽNÍ AMERIKA ČR: A RIKA Estonsko: Rusko: RUSKO Kazachstán

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia