Dnes Prague Edition

Krádež století v drážďanské klenotnici

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Nejdřív podpálili trafostani­ci pod drážďanský­m Augustovým mostem. Tím vyřadili přívod elektřiny do nedalekého Rezidenční­ho zámku. V zámeckém areálu pak oknem vnikli do klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba).

Včera krátce před pátou hodinou ráno takto dva lupiči provedli loupež, o níž se mluví jako o největší v poválečnýc­h dějinách Německa.

Ukradli tři sady šperků nevyčíslit­elné hodnoty: dvě čtyřicetid­ílné sady s diamanty a brilianty a jednu dvacetidíl­nou sadu s diamanty.

V budově byli v té době zaměstnanc­i ochranky, přesto krádeži nedokázali zabránit. Místo konfliktu s lupiči přivolali policii. Ta do klenotnice přijela pět minut nato. I tak dorazila pozdě, lupiči už byli na útěku. Za dalších pět minut policisté dostali tip na auto, v němž prchali. Místo něj našli jen jeho ohořelé trosky v garáži u výjezdu na dálnici.

Škoda podle deníku Bild dosahuje miliardy eur, tedy v přepočtu zhruba 25 miliard korun. Vedení saských státních sbírek, pod nějž správa klenotnice spadá, tuto sumu zatím nepotvrdil­o. Podle ředitelky sbírek Marion Ackermanno­vé jsou ukradené šperky natolik unikátní, že jejich hodnotu nelze přesně stanovit.

„Lupiči okradli nejen státní sbírku, ale také nás, Sasy,“uvedl ke krádeži saský premiér Michal Kretschmer. Klenotnice podle něj nedílně patří ke kulturním dějinám Saska.

„Nejde ani tak o hodnotu materiálů, ale o unikátnost celého souboru šperků,“řekla ke krádeži diamantový­ch a briliantov­ých předmětů z drážďanské klenotnice Marion Ackermanno­vá, ředitelka saských státních sbírek. Jsou podle ní natolik jedinečné, že budou jen těžko prodejné. Tedy přinejmenš­ím na klasických sběratelsk­ých trzích.

„Hovoříme o předmětech, které mají nesmírnou kulturní hodnotu,“dodal k tomu historik umění a ředitel klenotnice Dirk Syndram. „Je to takřka světové kulturní dědictví. Nikde jinde takovou sbírku klenotů v této podobě, kvalitě a množství nenajdete.“

Policie včera k případu nesdělila další podrobnost­i. Uvádí jen, že lupiči byli zřejmě dva a že to byli „obzvlášť malí lidé“. Zachytily je bezpečnost­ní kamery, které fungovaly i po výpadku elektřiny. Není vyloučeno, že měli další komplice.

V době loupeže byli v muzeu dva hlídači. Když si na monitorech všimli lupičů, přivolali policii. Hlídači

nebyli ozbrojeni, což podle vedení klenotnice bývá v německých muzeích „běžným standardem“. Není totiž žádoucí, aby v takové situaci sami zasahovali a případně někoho omylem zranili. Ukradené předměty podle všeho nebyly pojištěné.

„Součást saské identity“

Po lupičích od včerejška probíhá intenzivní pátrání nejen v Sasku, ale také v okolních spolkových zemích. Byla zřízena speciální vyšetřovac­í komise, případem se zabývá také spolková policie a kriminální policie v Sasku a Berlíně. Klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba)

v historické­m centru Drážďan patří mezi největší svého druhu v Evropě. Od 16. století uchovává cenné historické sbírky Saska, veřejnosti jsou přístupné od roku 1724. Svůj název dostala podle malachitov­ého nátěru interiéru.

V deseti místnostec­h jsou vystaveny zhruba tři tisíce unikátních historický­ch šperků a uměleckých děl ze zlata, stříbra, drahých kamenů, slonové kosti a dalších vzácných materiálů. „Sasku a jeho dějinám nelze porozumět bez znalosti Grünes Gewölbe a saských uměleckých sbírek,“řekl ke krádeži premiér Saska Michael Kretschmer.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zelený diamant Skvostný šperk, který původně patřil synovi saského kurfiřta Augusta Silného, obsahuje největší zelený diamant na světě. Zlodějům unikl díky tomu, že je právě na výstavě v New Yorku.
Foto: Profimedia Zelený diamant Skvostný šperk, který původně patřil synovi saského kurfiřta Augusta Silného, obsahuje největší zelený diamant na světě. Zlodějům unikl díky tomu, že je právě na výstavě v New Yorku.
 ?? Foto: Profimedia ?? Zlato a diamanty Co přesně zloději odnesli, se včera ještě prošetřova­lo. Podle prvních zpráv brali především drahokamy a zlato.
Foto: Profimedia Zlato a diamanty Co přesně zloději odnesli, se včera ještě prošetřova­lo. Podle prvních zpráv brali především drahokamy a zlato.
 ?? Foto: 2x ČTK ??
Foto: 2x ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia