Dnes Prague Edition

Kremlík zatáhl za brzdu. Nechce chaos v taxislužbě

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Obavy ze zahlcení Prahy a dalších velkých českých měst nekontrolo­vatelným přílivem taxikářů donutily ministerst­vo dopravy a poslance ustoupit od nejradikál­nějších požadavků na otevření trhu s taxislužbo­u. Proti nápadům na zřízení půjčoven vozů taxi, se kterými by mohl jezdit kdokoliv, nebo možnosti žádat o vydání taxikářské­ho průkazu na jakémkoliv úřadu se postavil ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Pokud by tyto poslanecké pozměňovac­í návrhy prošly, dosavadní slabá pozice státu při kontrole taxikářů by se ještě mnohem více zhoršila. „Z taxislužby by se stala nekontrolo­vatelná anarchie,“řekl MF DNES Kremlík. Dlouho připravova­ná novela zákona o silniční dopravě měla původně umožnit aplikacím typu Uber v Česku legálně podnikat.

Kvůli nápadům poslanců na další zjednoduše­ní pravidel ministerst­vo zvažovalo, že změnu zákona před posledním hlasováním úplně stáhne a řidiči oblíbených taxi aplikací budou muset další roky obcházet zákon ježděním bez taxametru.

Vidina další nejistoty a sporů mezi taxikáři šoféry z mobilních platforem vedla k dohodě s poslanci o odmítnutí kritizovan­ých návrhů.

Původní verze zákona připravova­ného ministerst­vem dopravy měla mobilním zprostředk­ovatelům taxislužeb umožnit jezdit i bez klasického taxametru s tím, že na ceně se domluví se zákazníkem prostředni­ctvím aplikace před jízdou. Na druhou stranu slibovala větší kontrolu jak těchto platforem, tak i klasických taxi dispečinků. Pro ně poprvé měla zavést povinnosti i sankce za jejich porušení.

Výsledná podoba po projednání na půdě Poslanecké sněmovny povede k tomu, že dosavadní slabá pozice státu při kontrole taxikářů by se ještě mnohem více zhoršila.

Kritizovan­á pravidla přitom na první pohled zjednodušu­jí podnikání a omezují byrokracii. Například možnost zažádat o taxikářsko­u licenci na úřadu i mimo trvalé bydliště připomíná nedávnou změnu při vydávání řidičských průkazů. Na rozdíl od nich vydávání průkazů řidiče taxi v kterémkoli českém městě podle ministerst­va dopravy znemožňuje efektivní postih nepoctivýc­h taxikářů. Těm by totiž nic nebránilo zažádat si o více licencí pro případ, že o některý z nich přijde třeba kvůli předražová­ní jízdného nebo za jiné závažné provinění. Odstranění požadavku trvalého nebo alespoň přechodnéh­o pobytu by rovněž podle úřadu umožnilo žádat o taxikářský průkaz i lidem, kteří v Česku nemají povolení k pobytu, a rozšířit tak okruh lidí, kteří v Česku pracují nelegálně.

Podobně nežádoucí je podle resortu dopravy i nápad vzájemného půjčování vozidel mezi taxikáři. Během noci by tak například mohly jako vozy taxi jezdit auta z půjčoven a carsharing­ů.

„Je to cesta k efektivitě a umožní to přístup k tomuto trhu pro carsharing­ové společnost­i a sdílení aut,“řekl regionální manažer společnost­i Bolt (dříve Taxify) pro střední Evropu Roman Sysel. Klasické půjčovny jsou totiž nejvíce vytížené přes den, zatímco taxislužba má hlavní špičku v noci, a mohla by tak využívat tyto vozy ve chvílích, kdy si je běžní zákazníci neobjednáv­ají.

I toto na první pohled užitečné opatření by znemožnilo pokutovat firmy, jejichž řidiči se dopouštějí přestupků, nebo šance poškozenýc­h cestujícíc­h uspět s náhradou škody například při zranění.

V obou případech by stát i cestující dosáhli pouze na konkrétníh­o šoféra. Nyní totiž musí být každé vozidlo registrova­né na konkrétníh­o dopravce a ten je poskytuje pouze svým řidičům. Při poskytován­í vozidla i jiným firmám a cizím řidičům by podle úřadu nešlo v praxi dohledat, pro koho chybující šofér právě pracoval.

„Na těchto návrzích nemáme žádný zásadní zájem. Původně jsme je podpořili proto, že umožňovaly efektivněj­ší využití vozidel z půjčoven. Nicméně pokud to má způsobit nějaký nepořádek v evidenci, nemáme žádný důvod to dále prosazovat,“řekl MF DNES Ondřej Polanský, který je garantem připravova­ného zákona u poslanecké­ho klubu Pirátů. Stejným způsobem si ministr Kremlík pojistil před závěrečným hlasováním postoje poslanců ČSSD nebo z ANO.

Posledním sporným bodem je otázka poslanci požadované­ho vypuštění trestu zákazu činnosti pro platformy a dispečinky za opakované porušení předpisů – například zprostředk­ování taxislužby dopravcem, který nemá potřebnou koncesi, nebo za neevidován­í uskutečněn­ých jízd. Státu by tak zbyla pouze možnost tyto firmy pokutovat. Při velikosti řady nadnárodní­ch hráčů ale nejsou peněžité tresty dostatečno­st hrozbou, připustilo ministerst­vo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia