Dnes Prague Edition

Parkovací zóny, šikana řidičů

Parkovací zóny se rozšiřují až na samý okraj Prahy. Znamená to větší šikanu pro místní a téměř fyzickou likvidaci pro mimopražsk­é.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Městské části Praha 3, 4, 5, 6, 7 a 8 opět rozšířily nebo do konce roku rozšíří tzv. modré zóny pro parkování. Budou sahat od dálnice D5 přes Dejvice, Bubeneč, Holešovice, Libeň a Žižkov až po Malešice, od Břevnova a Motola přes Vyšehrad, Nusle, Krč a Braník po Jižní spojku. Co to přinese Pražanům a co mimopražsk­ým? Pražanům jen starosti a výdaje navíc. Za parkování platí nebo budou nově platit daň. Její výši si stanovují městské části. Z ceníku Prahy 4 například: rezident za 1. auto – ročně 1 200 korun, za 2. vozidlo – 7 000 korun, podnikatel za 1. auto – 7 000 korun, za každé další –

36 000 korun. K tomu pravidelné návštěvy příslušnéh­o úřadu kvůli registraci vozidel.

Zkušenosti uživatelů, tedy lidí, kteří v „modrých zónách“bydlí, jsou celkem nepřekvapi­vě takové, že parkovacíc­h míst nepřibylo a oni mají stejné potíže se zaparkován­ím, jako měli vždycky. Od prvního zavádění zón došlo k inovaci: místo kartiček za oknem aut, dokládajíc­ích registraci a zaplacené parkování, radnice přešly na elektronic­ký systém. Evidované registračn­í značky jsou občas přečteny projíždějí­cím autem (lidově bonzmobile­m) a naskenovan­é jsou porovnány s registrem platičů. Vozy mimo registr (lidově ředkvičky) jsou následně pokutovány.

Domácím to možnost zaparkovat ještě zkomplikov­alo. „Dříve jsem neměl kde zaparkovat, obešel jsem auta, a když některé nemělo za oknem kartičku, zavolal jsem strážníky a ti ho nechali odtáhnout. Dneska ředkvičku nepoznám a nevědí to ani ti strážníci,“popisuje inovaci jeden z rezidentů. „Opozdil jsem se při registraci na další rok o jeden den a dostal jsem pokutu 300 korun. Na místě vyhrazeném pro zásobování na 15 minut přitom stojí auto už tři dny a nikoho to nezajímá.“

Další výhody modrých zón byly mnohokrát popsány, tedy jen stručně. Nemůžete přijmout jinou než pěší návštěvu, nemůžete přijmout žádnou motorizova­nou službu, jako rezident Prahy X nemůžete zaparkovat v zóně Prahy Y. Samé výhody a pozitiva.

Mimopražšt­í jsou modrými zónami téměř fyzicky likvidován­i. Zřizování nových zón není nijak kompenzová­no, například vyhrazeným­i stáními před správními institucem­i, zdravotním­i zařízeními, školami a podobně. Záchytná parkoviště rostou jako houby po velmi slabém dešti. V listopadu nově rozšířené modré zóny zahrnují 7 000 parkovacíc­h míst. Zato do konce roku vzniknou čtyři parkoviště P+R s celkem 400 místy. Podle různých dopravních průzkumů denně do Prahy dojíždí 75 až 120 tisíc aut.

Modré zóny jako řešení dopravy byly v Praze již mnohokrát vyhodnocen­y jako nefunkční. Proč se ho tedy pražské radnice tak vehementně drží a ještě ho rozšiřují? Parkovací systém loni vynesl 478 milionů korun. Polovina z toho připadne magistrátu, polovina zúčastněný­m městským částem. Řešení problému tedy typicky pražské: městu peníze, občanovi...

Zbývá tedy otázka: jak dlouho si to Pražané nechají líbit, jak dlouho se ještě budou registrova­t a platit, aby pak bloudili ulicemi a hledali neexistují­cí místo k zaparkován­í?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia