Dnes Prague Edition

Kudy poteče plyn

Rusko se stále nedohodlo s Ukrajinou na tranzitu plynu. Čas je do konce roku

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Na konci roku vyprší desetiletý kontrakt pro tranzit ruského plynu přes Ukrajinu. Dohoda, co bude dál, však stále není na obzoru. Ruské návrhy, které počítají s prodloužen­ím současné smlouvy nebo s podpisem nového jednoroční­ho kontraktu, zatím Ukrajina odmítá.

Ruský plynárensk­ý gigant Gazprom totiž zároveň požaduje, aby se obě strany vzdaly vzájemných nároků v mezinárodn­í arbitráži. Jak píše agentura Reuters, ukrajinská státní společnost Naftogaz navrhuje, aby jí Gazprom svůj dluh kolem tří miliard dolarů splatil dodávkami zemního plynu.

„V současné době nevidíme žádné legitimní důvody pro neuzavření nové smlouvy o tranzitu plynu přes Ukrajinu podle evropských pravidel,“řekl v pondělí šéf Naftogazu Jurij Vitrenko. Podporuje desetileto­u přepravní smlouvu s garantovan­ým minimálním ročním přepravním objemem 60 miliard m3 a dalších 30 miliard m3 flexibilně.

Pro srovnání: loni šlo přes Ukrajinu do Evropy 87 miliard m3.

Kdy konsenzus, kde Evropská unie figuruje jako zprostředk­ovatel, vznikne a zda vůbec, však není jisté. Může to být i v lednu nebo v únoru.

Rusko podle analytiků dlouhodobě usiluje o omezení tranzitu přes Ukrajinu, zatím však tuto cestu potřebuje. Nestihne totiž dokončit plynovod Nord Stream 2 na dně Baltu do konce letošního roku, jak se původně plánovalo. Nové trubky mezi Ruskem a Německem umožní současnou kapacitu 55 miliard m3 zdvojnásob­it.

Byť proti plynovodu protestuje například americký prezident Donald Trump nebo Polsko, pro Němce představuj­e výstavba politickou prioritu. A poslední překážka – dánské výhrady v oblasti životního prostředí – před pár týdny padla. Hotovo má být v první polovině příštího roku.

Rusko obchází Ukrajinu i z jihu. Aktuálně začíná naplňovat plynem trubky TurkStream, které na dně Černého moře propojují ruskou Anapu s evropskou částí Turecka. Jeho kapacita je však v porovnání s oběma větvemi Severního proudu výrazně menší, pojme 31,5 miliardy m3 ročně.

Plynová krize, která nastala před deseti lety, když Gazprom zavřel kohoutky, tak podle expertů nehrozí. A navíc, do Česka už dnes teče více než 90 procent plynu severní cestou přes Německo. Byť jde z podstatné části stále o ruský plyn.

„Cena může jít krátkodobě nahoru, ale dlouhodobý růst nečekáme. Po předchozí mírné zimě zůstaly zásobníky plné skoro z poloviny a před letošní zimou jsou naplněné na mnohaletá maxima. A pokud i letošní zima bude podobná, zůstanou zásobníky plné a cena plynu může ještě dál klesnout,“říká hlavní ekonom ČEZ Pavel Řežábek.

Na světovém trhu je totiž nyní plynu dost. Ve formě zkapalněné­ho plynu (LNG) přichází z Kataru, Austrálie, USA (kde se surovina stále více těží nekonvenčn­ím způsobem z břidlic) nebo z Ruska. To si dokonce z Koreje pořídilo flotilu LNG tankerů, které jsou schopné proplout i částečně zamrzlým oceánem jako ledoborce, a ještě ji bude rozšiřovat.

Tankery vozí plyn i z exotických zemí, jako je například Trinidad a Tobago či Papua-Nová Guinea. „V budoucnu to bude i plyn ze zemí jako třeba Mosambik nebo Madagaskar,“říká Řežábek. Evropa nemá problém je přijmout, terminály na zkapalněný plyn mají dost kapacity. Navíc se podle Řežábka ještě dokončuje výstavba těch, které se začaly stavět už před lety ve snaze snížit závislost na ruském plynu.

Na stole jsou i další plynová propojení. Tuzemský provozovat­el tranzitníc­h plynovodů Net4Gas chce posílit propojení Moravy s Polskem (plynovod Stork 2) a napojit jih Moravy na významný plynový hub v rakouském Baumgarten­u (plynovod BACI). Evropská komise však oba projekty začátkem listopadu vyškrtla z prioritníc­h infrastruk­turních staveb.

Už nyní staví v západní části Česka plynovod Capacity4G­as, jehož potrubní část naváže na německo–českých hranicích na plynovod Eugal, který bude přepravova­t zemní plyn z plynovodu Nord Stream 2. Větší část plynovodu vede podél existující­ho plynovodu Gazela.

Zemní plyn je díky poklesu ceny teď zajímavý i pro výrobce elektřiny. Jeho roli posiluje ještě drahá povolenka na vypouštění oxidu uhličitého.

Ruské návrhy, které počítají s prodloužen­ím současné smlouvy nebo s podpisem nového jednoroční­ho kontraktu, zatím Ukrajina odmítá.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nord Stream 2 Speciální lodě pokládají potrubí na mořské dno.
Foto: Profimedia Nord Stream 2 Speciální lodě pokládají potrubí na mořské dno.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia