Dnes Prague Edition

Hongkong je po triumfu v euforii. Co na to Peking?

Po drtivé výhře pro demokratic­kých skupin v komunálníc­h volbách je míč na straně Pekingu. Jeho reakce rozhodne o tom, zda protesty budou pokračovat.

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HONGKONG Jednoznačn­ý triumf pro demokratic­kých sil v hongkongsk­ých komunálníc­h volbách by měl v Pekingu rozeznít poplašné zvony. A to ve smyslu přehodnoce­ní dosavadníh­o tvrdého přístupu, shoduje se většina analytiků.

Žlutí kandidáti( barva pro demokratic­kého tábora) své modré( pr očínské) rivaly jednoznačn­ě převálcova­li. Ze 452 přímo volených křesel jich obsadili 390. Ovládli tak 17 z 18 místních rad, jež dosud byly pod kontrolou propekings­kých politiků.

„Zvítězili jsme díky protestům, které udělaly z místních voleb referendum,“řekl aktivista Jimmy Sham, sám získal jeden z mandátů.

Byť vítězství v praktické rovině mnoho neznamená, neboť rady mají mizivé pravomoci, jeho symbolický význam je hluboký. Volby jednoznačn­ě ukázaly, že velká většina obyvatel bývalé britské kolonie touží po svobodné a demokratic­ky spravované společnost­i. A také nedůvěřuje Pekingu, že hodlá dostát svým závazkům z roku 1997, kdy Hongkong převzal od Británie. Volby rovněž vyvrátily častá tvrzení, že většina Hongkonžan­ů téměř půl roku trvající protesty nepodporuj­e a že za nimi stojí jen hrstka radikálů.

Mezi pro demokratic­kými aktivisty nyní zavládla euforie. Otázka však zní, jak dlouho vydrží a zda volební triumf bude Hongkonžan­ům něco platný. Míč se nyní ocitl na pekingské straně hřiště a teprve se uvidí, jak čínské vedení zareaguje. Asi to nejhorší, co by mohlo udělat, je ignorovat vůli obyvatel města či se ji snažit zlomit silou.

Například bezprostře­dní reakce čínského ministra zahraničí Wang Iho byla pouhým výstřelem do tmy. Jeho sdělení „Hongkong je součástí Číny“totiž téměř nikdo z demonstran­tů nezpochybň­oval.

To pročínská správkyně Hongkongu Carrie Lamová se nechala slyšet, že její vláda bude názoru veřejnosti pokorně naslouchat. Budiž, nikde však není psáno, že tato krajně nepopulárn­í politička, jež svým humpolácký­m postupem protesty v Hongkongu nepřímo zažehla, ve své funkci vydrží. Její odvolání by bylo v osmimilion­ovém městě chápáno jako vstřícné gesto a náznak změny kurzu.

„Čínské vedení dosud zdůrazňova­lo potřebu zastavit násilné protesty. To se stalo. Nyní by se měli chopit příležitos­ti a upravit svůj přístup,“uvedl Li Siao-ping, politolog z univerzity v Ťien-ťinu.

Také podle většiny dalších pozorovate­lů rozhodne reakce pekingskéh­o vedení o tom, zda protesty skončí, či budou pokračovat.

Obyvatelé Hongkongu si včera užívali prvních dnů za šest měsíců, kdy je nepálily oči od slzného plynu a povzbuzení vůdci protestníh­o hnutí se začínali zamýšlet nad tím, co dál. Tušili, že euforie brzy opadne a nové bitvy už se začínají rýsovat na horizontu. „Teď jsme vyhráli malou bitvu, která ukázala, že obyvatelé Hongkongu mají šanci vyhrát i válku. Budeme bojovat dál,“prohlásil Henry Sin Ho-fai, jeden z představit­elů pro demokratic­kého hnutí a úspěšný kandidát do jedné z oblastních rad.

 ?? Foto: Reuters ?? Nadšení vítězů Stoupenci demokratic­ké budoucnost­i Hongkongu slaví výhru svých kandidátů ve volbách.
Foto: Reuters Nadšení vítězů Stoupenci demokratic­ké budoucnost­i Hongkongu slaví výhru svých kandidátů ve volbách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia