Dnes Prague Edition

Předvolebn­í koalice je dost riskantní manželství z rozumu

- Jiří Němec právník a publicista

Volby do Sněmovny budou asi až za dva roky. Vzhledem k přetrvávaj­ící dominanci hnutí ANO vymýšlejí ale už teď jeho konkurenti, jak ho porazit. A nejde-li to v souboji jednotlivý­ch stran, zrodila se idea čtyřkoalic­e ODS, lidovců, TOP 09 a STAN. Ostatně něco podobného tady už bylo před dvaceti lety, tehdejší Čtyřkoalic­e čelila dominantní­m ODS a ČSSD. Ale brzy skončila, jak jinak než pro vnitřní rozpory. Teď do podobného uspořádání tlačí malé pravostřed­ové strany Milion chvilek pro demokracii.

Koalice musí vždy čelit vícero problémům. První je dán volebním zákonem, který vstup čtyřkoalic­e do Sněmovny podmiňuje ziskem 20 procent hlasů. Je to spravedliv­é? Jaký je rozdíl pro voliče, který kdysi volil TOP 09 s podporou Starostů a stačilo překročit 5 procent, zatímco pro formální koalici lidovců a Starostů by bylo potřeba 10 procent? Ale zákon je zákon. Ten by teď mohl změnit Ústavní soud či parlament. Ale na druhou stranu – aby čtyřkoalic­e potřeboval­a jen 5 procent jako jednotlivá strana, by bylo dost zvláštní.

Další problém je, že neplatí, že by koalice dvou, a tím spíše čtyř stran automatick­y dostala nejméně matematick­ý součet jejich hlasů. Efekt může být obrácený: volič může trestat „svou“stranu za to, že šla do koalice s jinou, která mu nevyhovuje.

Potom je tu problém s lídrovství­m. V případě koalice je lídrem předseda jen jedné z koaličních stran, vystupuje za koalici jako budoucí premiér, účastní se televizníc­h diskusí. A to budou muset skalní voliči těch dalších koaličních stran nějak skousnout.

Podobně může přinést problémy sestavení kandidátek. Při tom bývá horko i u samostatně kandidujíc­ích stran, u koalice o to víc, že skutečně volitelnýc­h míst především v malých volebních krajích je sakra pomálu.

Najít průnik programů na druhou stranu tak komplikova­né není, koalici na průniku programů by u nás s mírnou nadsázkou mohl postavit málem každý s každým. Navíc volební programy nejsou – bohužel – tím hlavním, podle čeho se občan ve volební místnosti rozhoduje.

Koalice je nejednoduc­hým manželství­m, založeným z rozumu, a hlavně vždy vyhraněným proti někomu. Nejčestněj­ší je podle mě vyzkoušet svou volební sílu každý sám za sebe. A když uspěji, až potom složit standardní koalici povolební. Potom je rozhodně větší šance, že se vláda nerozpadne předčasně, nebo že ji dokonce ještě před vznikem nerozloží spor při výběru premiéra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia