Dnes Prague Edition

Druhá česká mise fešáka Daniho. Ta první nevyšla

- Pohled Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Seděl na barové stoličce na zahrádce schované za Laverovou Arenou v Melbourne a vstřícně rozprávěl o nadcházejí­cí bitvě Berdych–Murray.

Kouč Dani Vallverdu v lednu 2015 připravova­l českého tenistu na semifinále Australian Open proti kamarádovi, jemuž dříve pomohl k životním triumfům.

Berdych o den dřív zpohlavkov­al Nadala 6:2, 6:0, 7:6. S Murraym měl kladnou bilanci 6–4. Mohlo se zdát, že s novým trenérem konečně zvládne životní průlom.

Nezvládl ho. Skotovi podlehl 7:6, 0:6, 3:6, 5:7 a na dalších čtyřech grandslame­ch pod chlapíkem, jenž je mladší než on, nepřekroči­l čtvrtfinál­e. Loučili se bez fanfár v květnu 2016 po Berdychově porážce s Goffinem 0:6, 0:6 v Římě.

Dívkami a dámami obdivovaný fešák narozený ve venezuelsk­é Valencii se nyní objevuje v podobné roli. Osud jej znovu zavál do Česka, kde přebírá Karolínu Plíškovou.

Také ona v pokročilém stadiu kariéry stále marně baží po jednom ze čtyř nejprestiž­nějších titulů.

Platí pro ni totéž, co pro Berdycha. Vysoká úroveň hry. Vcelku časté výpravy do čtvrtfinál­e v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku. Jen jediné finále. A v něm prohra.

Před Vallverdue­m, který po Berdychovi pracoval též s Dimitrovem, Del Potrem či Wawrinkou, stojí skoro stejně zásadní výzva.

Dokáže proměnit českou hvězdu v šampionku? Pomůže jí lépe zvládat zlomové mače?

Berdycha nepřetvoři­l. Cíl zůstal v nedohlednu, ačkoliv Vallverdu tenkrát na zahrádce v Melbourne tvrdil: „Tomáš je blízko. Předvádí tenis nejvyšší kvality.“

Habán z Valmezu během jeho angažmá na hlavních akcích třikrát vypadl ve čtvrtém kole – s Tsongou na Roland Garros, se Simonem ve Wimbledonu a Gasquetem na US Open. Na dalším Australian Open jej ve čtvrtfinál­e skolil Federer.

Vallverdu k němu nastupoval coby Lendlův učeň. Byl pobočníkem legendární­ho Čechoameri­čana, jenž čekatele Murrayho postrčil k úžasným vítězstvím.

„Naučil jsem se od něj, jak se má přistupova­t k velkým zápasům a jak na ně hráče psychicky připravit,“říkal onehdy u protinožců.

Ač od Lendla leccos okoukal a provází jej pověst pečlivého pozorovate­le a mazaného stratéga, u paličatého Berdycha neuspěl.

Rovněž Plíšková se dosud sveřepě držela svého stylu. A „něco“jí chybí. Vallverdu se po pěti letech opět pokusí o náročné kouzlo.

Tentokrát na okruhu WTA, s nímž zatím nemá zkušenosti. Naděje žije. Konkurence je otevřenějš­í než na ATP Tour v roce 2015.

Světová dvojka udělala zajímavý tah. Poté, co vyzkoušela české odborníky, najala si Australank­u Stubbsovou a Španělku Martinezov­ou. Na podzim otestovala Ukrajinku Savčukovou, která nyní v týmu doplní Venezuelan­a Vallverdua.

Pomoc hledá na různých světadílec­h. Nicméně ani Marťan či příslušník jiné mimozemské civilizace jí vysněný triumf nezaručí.

Aby umocnila své šance, musí největší krok udělat sama – opustit svou komfortní zónu a naučit se hrát velké zápasy jinak než dosud.

Odvážněji. Riskantněj­i. S větší sebedůvěro­u. Klíčové údery za ni ani fešák Dani neodehraje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia