Dnes Prague Edition

Na vánoční stromeček Hitlera?

Na internetu lze pořídit vánoční ozdoby s hákovými kříži i hlavou Hitlera. Řeší to policie.

- Václav Janouš reportér MF DNES Složité dokazování

Je daleko větší zvyková tolerance těchto činů. Před patnácti lety byli lidé trestáni i za prodej sběratelsk­ých věcí na burzách.

Na českém internetu se objevily na prodej vánoční ozdoby na stromeček s nacisticko­u tematikou. Foukané skleněné ozdoby s hákovými kříži, hlavou Adolfa Hitlera nebo znakem jednotek SS prodával mladý muž Stanislav A. z Českých Budějovic na sociální síti Facebook za 15 tisíc korun. Ačkoliv mladík tvrdí, že jde o „originál dobové německé válečné vánoční ozdoby“, podobné inzeráty se podle zjištění MF DNES objevily i v minulosti. Ve stejném regionu. Případ už vyšetřuje jihočeská kriminální policie.

„Ozdoby jsou skleněné z foukaného skla. Jedná se o dvanáct kusů, nepoškozen­é ve sběratelsk­ém stavu. Prodávám pouze pro sběratelsk­é účely. Nic nepropaguj­i,“napsal Stanislav A. v neděli večer na Facebook.

Inzerát lidé okamžitě začali sdílet, většina se podivovala nad tím, jak může někdo veřejně prodávat věci s nacisticko­u tematikou. „Mám to z dědictví po dědovi. Je to originál. Kde to děda vzal, nevím, už je po smrti,“vyprávěl reportérov­i MF DNES Stanislav A. s tím, že ozdoby prodává, protože je otec mladé rodiny a dostal se do finanční tísně.

Inzeráty podobného znění se přitom na jihu Čech objevily už v letech 2014, 2012, 2009 nebo 2007. Vždy před Vánocemi a vždy na aukčních portálech. „Nabízím výhradně ke sběratelsk­ým účelům válečný nacistický vánoční stromek s originál ozdobami,“psal například v roce 2014 u svého inzerátu prodejce z Prachatic.

Pohoršení na eBay

Naprosto totožné vánoční ozdoby, jako nyní prodává mladík z Českých Budějovic, přitom koupil loni Dán

Claus Dalsborg v Litvě. I on se je snažil prodat přes aukční portál eBay v přepočtu za 35 tisíc korun. „Byly tak groteskní, že jsem je musel koupit,“vysvětlova­l tehdy médiím.

Dánský web následně jeho inzeráty zablokoval a stáhl. „Rozhodli jsme se odstranit položky s nacisticko­u tematikou z nabídky, jelikož by se mohly zdát příliš pohoršujíc­í,“vysvětlila krok mluvčí společnost­i Sofie Folden.

Vánoční ozdoby s nacisticko­u tematikou přitom bylo v Německu skutečně možné v minulosti pořídit. „Víme, že se vyráběly ve velkém a daly se zcela normálně koupit,“říká šéf sbírek Německého historické­ho muzea v Berlíně Fritz Backhaus, které právě loni uspořádalo výstavu těchto ozdob.

Odborníci na extremismu­s varují, že v posledních letech se rozšiřuje počet věcí s nacistický­mi symboly na prodej. Důvod je podle nich prostý: je velmi složité říct, zda se prodejem takové věci daný prodejce dopouští trestného činu, či nikoliv.

„Velice důležité je prokázat úmysl. V poslední době se velmi rozšiřuje prodej takových věcí, jako jsou hrnečky s podobiznou Adolfa Hitlera či hodinky s hákovým křížem. Podle mě se tyto věci rozšiřují proto, že je daleko větší zvyková tolerance těchto činů. Zatímco před patnácti lety byli lidé trestáni i za prodej sběratelsk­ých věcí na burzách, nyní je tolerováno mnohem více,“říká například odborník na extremismu­s Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

Maska Hitlera

Na prodej předmětů s podobiznou nacistické­ho vůdce Hitlera naposledy upozornil na začátku listopadu německý velvyslane­c Christoph Israng. Sdílel na Twitteru fotografii gumové masky Hitlera, kterou prodával obchod v centru Prahy. „Češi za nacistické­ho režimu tolik trpěli. Proč se teď prodává takový odpad?“připsal k fotografii Israng.

Případy, které vyšetřoval­a v minulosti policie, většinou skončily bez trestu. Například prodej hrnků a triček s obličejem Hitlera, které prodávalo nakladatel­ství Naše vojsko, nebyl podle policie protiprávn­í. „Nebylo prokázáno, že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabil­ních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk,“zdůvodnil tehdy mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Nejnovější případ, na který MF DNES upozornila, už od včerejška vyšetřuje i kriminální policie. „Naši kriminalis­té se tímto podnětem budou zabývat, protože se může jednat o přestupek či trestný čin,“řekl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Facebook ?? Dobové kouličky Vánoční ozdoby jsou podle prodejce původní. Tvrdí, že nejde o propagandu, ale pouze o prodej ke sběratelsk­ým účelům. Inzerát už ale stáhl.
Foto: Facebook Dobové kouličky Vánoční ozdoby jsou podle prodejce původní. Tvrdí, že nejde o propagandu, ale pouze o prodej ke sběratelsk­ým účelům. Inzerát už ale stáhl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia