Dnes Prague Edition

Starý typ vysílání TV začne vypínat zítra

- — Robert Oppelt

Už zítra přestanou šířit televizní vysílače Žižkov a Cukrák vysílání ve starém standardu DVB-T a kvůli tomu zhasnou televizní přístroje v Praze a velké části středních Čech. Vysílání přechází na nový, modernější standard DVB-T2.

Změna se dotkne nejdříve tzv. prvního multiplexu – tedy programů České televize a Rozhlasu, další multiplexy a s nimi i kanály soukromých televizí budou následovat v řádu několika týdnů. Vypínání začne opět v Praze a ve středních Čechách.

Jednotlivé televizní stanice vysílání zpravidla průběžně doplňují o logo nebo informační proužek, aby diváky upozornily, že právě jejich regionu a vysílače se změna aktuálně týká.

Televizní vysílání ve starém standardu DVB-T v Česku úplně skončí ke 30. červnu 2020. Přejít z něj musí postupně 287 vysílačů a dokrývačů.

Mění se jen pozemní vysílání

Změnu nemusí řešit všichni, dotkne se pouze těch, kteří sledují pozemní vysílání. Zjednoduše­ně řečeno – kteří mají televizi připojenou na běžnou pokojovou nebo venkovní anténu. Změna se netýká těch, kteří televizi sledují přes internet, přes satelit nebo po kabelu.

Není nutné si hned kupovat nový televizor. Pokud jste si novou televizi koupili před několika lety nebo ji třeba na chatě či chalupě nepoužívát­e tak často, můžete situaci vyřešit zakoupením set top boxu. Ty nejlevnějš­í stojí od pěti set korun. Prodejci však upozorňují, že je o ně velký zájem a už nyní jsou často vyprodané. Na trhu je kolem 2 400 typů certifikov­aných televizorů a set top boxů. Při koupi dávejte pozor, aby měly samolepku s logem „DVB-T2 ověřeno“.

Antény na rodinných domech nebude třeba měnit, a to ani ty starší. V případě společných TV antén je nutné zavolat technika, který zajistí úpravu zařízení tak, aby byla všechna připojená kompatibil­ní zařízení schopna bez potíží přijímat signál DVB-T2.

Přechod na nový standard si vynutil celoevrops­ký proces, během kterého se část televizníh­o pásma 700 MHz uvolní pro rychlé mobilní sítě 5G.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia