Dnes Prague Edition

Sportovec roku Lukáš Krpálek, mistr světa v judu

Sportovec roku 2019. Čtyři favorité byli, všichni zažili výjimečný rok – a Lukáš Krpálek zvítězil. Proč právě on? A proč by si zasloužili vyhrát i Tomáš Satoranský, David Pastrňák a Martina Sáblíková?

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

V anketě sportovníc­h novinářů Sportovec roku 2019 vyhrál judista Lukáš Krpálek, který se v srpnu stal v Japonsku mistrem světa. Krpálek, který anketu ovládl už v roce 2016, ve „finále“porazil rychlobrus­lařku Sáblíkovou, basketbali­stu Satoranské­ho či hokejista Pastrňáka.

Bylo 31. srpna čtvrt na deset tokijského času, když v judistické­m chrámu Nippon Budokan klesl na kolena, rozpřáhl ruce a přivřel oči. Na druhé straně zeměkoule se po osmiminuto­vém finále stal podruhé v kariéře mistrem světa.

Hlavně proto se včera Lukáš Krpálek po třech letech stal rovněž podruhé českým Sportovcem roku.

„Na tenhle rok budu vzpomínat jenom v dobrém. Byl pro mě podobně úspěšný jako rok 2016, kdy jsem vyhrál olympiádu,“řekl.

Nebýt té úžasné tokijské jízdy, devětadvac­etiletý hromotluk by se nejspíš neprobil ani do nejlepší desítky.

Úvodní polovina roku se mu příliš nepovedla.

Na Grand Prix v Antalyi bral bronz, stejně jako v Montrealu. Ale taky zklamal na evropských hrách v Minsku, kam jel obhajovat stříbro z Baku 2015. Byl vlajkonoše­m výpravy, největší nadějí na zlato, ale pak se nedostal ani do bojů o medaile. Skončil pátý. „A to bylo zklamání, jel tam pro medaili,“tvrdil i trenér Petr Lacina.

V polovině srpna to rozhodně nevypadalo na další vynikající rok skromného a dobrotivéh­o judisty. Pak ale přišlo Japonsko – země Krpálkovi zaslíbená.

Na přípravné kempy sem jezdí pravidelně. Kdyby měl spočítat, kolik času už na druhé straně zeměkoule strávil, byl by to skoro rok a půl. Na východ se vrací také proto, že ho místní mají rádi. Vzali ho za svého a chovají k němu velký respekt, což je pro „gaidžina“, tedy cizince, velká věc.

Na tom nic nezměnil ani letošní nejtvrdší direkt, jaký Krpálek Japoncům zasadil. Porazil jejich šampiona na posvátném místě v jejich sportu. Vždyť judo je v Japonsku filozofií, povinným předmětem ve škole, znakem mnoha univerzit.

A Krpálka si teď v Japonsku váží ještě víc.

Ne, rozhodně neměl tak výraznou sezonu jako David Pastrňák v NHL. Možná ani nevzbudil takové nadšení jako Tomáš Satoranský s basketbali­sty na mistrovstv­í světa. A tutově neměl tak stabilní výkonnost jako třeba Martina Sáblíková, která triumfoval­a na světových šampionáte­ch, zajížděla světové rekordy.

Dokázal však jiné věci. Po kategorii do 100 kilogramů ovládl i tu, která žádná omezení nemá, což se mu povedlo jako prvnímu v historii. Ve svém sportu vyšplhal nejvýš, kam to šlo.

Když před třemi roky získal jediné české zlato na olympiádě v Riu, judo v Česku díky němu zažilo nebývalý boom. Jen díky němu se judistická základna v Česku rozrostla o desítky tisíc lidí. Díky němu se příští rok začátkem května do Prahy sjedou nejlepší judisté kontinentu bojovat o evropské medaile.

A mimochodem, před pár dny se Krpálek také stal světovou jedničkou.

I proto je Sportovcem roku 2019.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Lukáš Krpálek
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Lukáš Krpálek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia