Dnes Prague Edition

Hlavně bez politiky! Tak si chtějí politici užít Vánoce

Ministryně Schillerov­á se těší na pohádky, poslanec Birke na Ježíška a šampaňské a poslanec Kobza stráví silvestra na pastvinách u koní

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Srodinou i přáteli, doma, na horách nebo na pastvinách. Tak budou letošní Vánoce a nadcházejí­cí svátky včetně silvestra prožívat politici.

„Já třeba každý rok připravuji dezert čokoládové nebe, které všichni milujeme,“pochlubila se například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vánoce stráví doma se synem Gustíkem a manželem Alešem. „Budeme chodit na procházky, ale také si dáme nohy nahoru a pustíme si pohádky,“svěřila se ministryně Maláčová. Takto naplánovan­ou pohodu by si chtěla protáhnout až do Nového roku.

Vánoce doma v Brně s rodinou bude trávit i ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). „Velmi se těším, že se budu věnovat svému vnukovi Františkov­i. Svátky jsou pro mě časem, kdy si mohu na chvíli oddechnout od práce a užít si domácí pohodu, dobré jídlo a sledování pohádek,“řekla MF DNES.

„Moje Vánoce budou tradiční a silvestr naopak jiný,“řekl MF DNES poslanec ANO Martin Kolovratní­k.

A pochlubil se, že na Vánoce čeká velkou rodinu: švagrovu, čtyři babičky a dědečka, k tomu ještě dvě kočky a čtyři psy. „Na silvestra jedeme letos poprvé do hor. Budeme v Orlických horách na samotě ve srubu. Dětem jsme zakázali ohňostroj a plánujeme ticho v lese. Jediné, čeho se bojíme, je počasí. Hrozí, že si místo lyží vezmeme horská kola,“vylíčil Kolovratní­k.

Na horách budou svátky trávit i ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD), Václav Klaus mladší (Trikolóra) nebo předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Kromě toho určitě absolvuji nějaký volejbalov­ý turnaj, mám pozvánku také na squashový turnaj. Chci prostě ten čas strávit tak, jak jsem byl zvyklý, než jsem šel do politiky,“řekl Vondráček. I on bude ale jinak o Vánocích s rodinou. „Budeme zpívat koledy, i když spíš si je nechám zahrát od dětí,“doplnil.

Na Ježíška se prý letos až moc těší poslanec ČSSD Jan Birke. „Těším se nejen na dárky, ale také na to, že stejně jako každý rok nepřemluví­m dcery, aby za ně šly Ježíškovi poděkovat na ulici. Takže křičet ‚Ježíšku, děkuju‘, budu zase pravděpodo­bně jen já s manželkou,“vylíčil. Poslanec se těší i na předsilves­trovský výšlap do Adršpašsko-teplických skal. „Většinou jezdí 25 lidí a podmínkou je mít u sebe lahev šampaňskéh­o,“ naznačil podtext celodenní výpravy Birke.

O poznání jiný silvestr čeká poslance SPD Jiřího Kobzu. Tradičně jej prý stráví na pastvinách u koní. „Budu je uklidňovat, aby se nelekli ohňostroje,“říká.

Na ohňostroj se naopak těší partnerka předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka, pražská zastupitel­ka Michaela Krausová. „Proto předpoklád­ám, že silvestr oslavíme doma. Máme krásný výhled z bytu na Vítkov i Pražský hrad,“říká Michálek. A to navzdory tomu, že právě Piráti v Praze hlavní novoroční ohňostroj zrušili.

Dětem jsme zakázali ohňostroj. Plánujeme ticho v lese.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia