Dnes Prague Edition

Brankář s bionickou rukou

-

Je brankářsko­u oporou florbalové­ho týmu, a to i přesto, že se narodil bez části levé ruky. „Už odmala jsem si říkal, jaký to asi může být, mít obě ruce a nosit věci v obou a vše ovládat jako ostatní, ale bylo mi jasné, že ruka nenaroste a že bionická ruka je nad naše finanční možnosti,“svěřil se loni před Vánocemi Miloš Kahoun pro OnaDnes.cz.

Když mu pak maminka řekla, že by mu mohli pomoci lidé prostředni­ctvím nadační sbírky, cítil neuvěřitel­nou radost. S jednou rukou zvládá spoustu úkonů jako normální zdravý kluk – jezdí na kole, na prkně, lyžuje, hrál fotbal a nyní chytá v první florbalové lize. Ale bionická ruka mu život mohla ulehčit ještě daleko víc.

Milošův příběh čtenáře zaujal natolik, že se jen pár dnů po jeho zveřejnění nasbíralo dost peněz. „Děkuji za šanci žít plnohodnot­nější život s bionickou rukou a budu se snažit vás všechny nezklamat. Je to pro mě obrovský závazek a splněný sen,“líčil tehdy nadšeně.

Novou bionickou ruku mohl vyzkoušet až na začátku letošních prázdnin a od té doby si na ni zvyká. „Doma jsem zkoušel už i vařit, krájet maso a při obědě můžu chytit tác oběma rukama,“vypráví. Protože ale levou ruku od narození nepoužíval, musí ji posílit – bionická ruka je poměrně těžká. „Ze začátku jsem ji nosil maximálně hodinu a nemohl jsem s ní vydržet a dneska jsem s ní byl třeba ve škole a zvládl jsem to v pohodě,“vypráví mladý sportovec, kterého letos čeká maturita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia