Dnes Prague Edition

Olomouc nechce do sdružení, které vede dcera hejtmana

- Jakub Mikel redaktor MF DNES

OLOMOUC Před třemi měsíci nastoupila do vedení sdružení OK4Inovace dcera olomouckéh­o hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Marie Studená získala pozici ředitelky v organizaci blízké krajskému rozpočtu.

Již krátce po nástupu Studené dostalo sdružení od hejtmanstv­í 200tisícov­ou dotaci na provoz. Následně rada schválila navýšení členského příspěvku z 300 tisíc korun ročně na 700 tisíc. Dalších šest milionů korun pošle kraj jako návratnou finanční pomoc na předfinaco­vání projektu Smart Akceleráto­r II., která má podporovat výzkum a inovace v kraji.

Sdružení, ve kterém zbyl již jen Olomoucký kraj a Univerzita Palackého, mělo v minulosti více členů, ale ti postupně vystoupili. Jedním z nich bylo i město Olomouc. Právě krajské město se nyní pro projekt podle informací MF DNES pokusil hejtman získat zpátky.

Primátor Miroslav Žbánek (ANO) však se vstupem nesouhlasi­l. Podle něj ze stejného důvodu, proč město před lety vystoupilo – tedy že se sdružení odchýlilo od svého původního poslání. „Čekáme na jasné vydefinová­ní toho, jaké cíle bude sdružení vlastně mít a co se očekává od nás jako od města,“tvrdí primátor.

Podle zdroje z blízkého okolí primátora se však do rozhodnutí částečně promítla i Žbánkova politická ostražitos­t. „Nelze nevnímat možné negativní dopady personální­ch kroků v rámci sdružení OK4Inovace,“naznačil zdroj MF DNES. „Takhle osobní v tomto směru nejsme,“reagoval však Žbánek na přímý dotaz.

Hejtman Okleštěk tvrdí, že on za vstup města do OK4Inovace nelobboval. „Já jsem vstup nenavrhova­l, přišli jsme si objasnit postoje k inovačním aktivitám,“napsal v SMS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia