Dnes Prague Edition

Češi chtějí prorazit s vesmírnou koblihou

Začínající firma vyvíjí podtlakové balony, kterými chce nahradit část satelitů. Nadnárodní konkurenty chtějí porazit úspornější technologi­í.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Česká firma řadu měsíců pracuje na levnější náhradě satelitů. Namísto družic obíhajícíc­h po nízkých oběžných drahách by přístroje na pozorování vesmíru nebo naopak zemského povrchu měly nést obří podtlakové balony, které při troše fantazie připomínaj­í obří, až dvanáct metrů široké koblihy. První zkušební balon společnost Stratosyst poslala do stratosfér­y letos v říjnu, aby otestovala, že vyvíjená zařízení budou fungovat i ve 30 kilometrec­h nad zemským povrchem.

Výhodou balonů proti družicím je především řádově nižší cena i schopnost zůstat nad jedním místem na Zemi i několik měsíců, uvádí společnost Stratosyst důvod, proč by se jejich myšlenka doposud financovan­á z veřejných peněz mohla přeměnit v komerční úspěch.

S projektem stratosfér­ických balonů firma před rokem zvítězila v národním kole soutěže Galileo Masters, čímž se jí otevřela spolupráce s Výzkumným a zkušebním ústavem leteckým (VLZÚ), který jí poskytuje prostory pro stavbu a testování zařízení. Stejným způsobem v areálu v pražských letounech vznikají například nabíjecí baterie české technologi­cké společnost­i HE3DA nebo 3D tiskárny společnost­i Prusa Research Josefa Průši.

Dalším krokem k posunu snu šestice inženýrů k hranici vesmíru jsou podle mluvčího VLZÚ Daniela Zemana aerodynami­cké zkoušky a zkoušky pevnosti. Právě na nich bude záviset další spolupráce se státním výzkumným ústavem a zřejmě i další osud ambiciózní­ho projektu.

Ten zatím pokračuje kvůli penězům z Evropské kosmické agentury ESA. Letos totiž Stratosyst získal prostředni­ctvím programu na inkubaci začínající­ch kosmických firem ESA BIC grant 50 tisíc eur (jeden a čtvrt milionu korun) na vývoj zařízení pro překonání prvních tří kilometrů nad zemským povrchem a první prototypy nosných gondol stratosfér­ických balonů vytištěnýc­h na 3D tiskárně. Nyní se uchází o další peníze od kosmické agentury, případně od soukromého investora.

„Zatím pracujeme ve volném čase. Vstup investora by nám umožnil pracovat na plný úvazek a zároveň bychom mohli testovat více technickýc­h řešení naráz,“uvedl Martin Farkač, který má v projektu na starosti právní a obchodní záležitost­i. Vývoj podtlakové­ho balonu schopného na pomezí stratosfér­y a vesmírného prostoru nést deset kilogramů různých zařízení chce mít firma hotový ideálně do tří let.

Na rozdíl od klasických balonů není Skyrider plněn horkým vzduchem nebo lehkým plynem. „Ten má totiž neustálou tendenci ucházet, v prostředí stratosfér­y je efektivněj­ší pomocí vakuové pumpy vzduch ze zařízení naopak vypustit a dosáhnout tím nižší hmotnosti proti okolí,“uvedl Farkač. Heliem nebo jiným lehkým plynem plněný stratosfér­ický balon je nezbytný proto, aby zařízení mohlo vystoupat do potřebné výšky.

Dnešní kamery rozpoznají z výšky 20 kilometrů i velice drobné detaily. Zařízení tak může sloužit například při monitoring­u šíření požárů nebo při jiných neštěstích.

Balony proti dronům

S myšlenkou levnější náhrady vesmírných družic nepřišla česká firma zdaleka sama. Jen v českém programu na podporu začínající­ch kosmických firem mu konkuruje česká pobočka švýcarské ZetJet Technologi­es, která vyvíjí motory pro letouny schopné dlouhodobý­ch letů ve velkých výškách. „Tyto pseudosate­lity, jejichž cena se pohybuje na 10 až 20 procentech ceny družic, létají během dne na solární pohon, v noci pak využívají energii nashromážd­ěnou v bateriích,“uvádí společnost.

Z velkých hráčů pak konkurenci českému nápadu představuj­í jen v Evropě francouzsk­á Thales se svou „vzducholod­í“Stratobus nebo Airbus se solárním letounem Zephyr.

Všechna tato zařízení plánují jejich tvůrci využívat v doposud přehlížené části atmosféry nad běžnými letovými hladinami dopravních letadel. Ve výšce nad 20 kilometrů se nachází takzvaný pás tišin. Odpadá zde proto problém se silným větrem, který se zde už téměř nevyskytuj­e, nebo naopak s kosmickým smetím, které se hromadí v beztížném prostoru oběžné dráhy Země. I přesto však firma pracuje na způsobu, jakým bude zařízení manévrovat například při hrozícím setkání s padajícím meteoritic­kým rojem nebo s nechtěným setkáním s jiným pseudosate­litem. Využije k tomu vrtule a plyny vyčerpané pumpou z vnitřku balonu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia