Dnes Prague Edition

Západní Kanada se chce odtrhnout, zvažuje „wexit“

V kanadské provincii Alberta po opětovném vítězství liberálů v říjnových parlamentn­ích volbách stoupá nespokojen­ost. Natolik, že část Alberťanů prosazuje odtrhnout se od zbytku Kanady.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

EDMONTON Kdo nemá svůj stát, ten jako by nebyl. Stejně jako se Katalánsko snaží oddělit od Španělska a Británie má nakročeno ven z Evropské unie, mají i obyvatelé západní Kanady a zejména pak provincie Alberta podobný cíl: založit samostatný stát.

A zatímco separatist­ickým snahám Katalánců se ze zvukomaleb­ných důvodů nikdy nebude říkat kexit, západokana­dská provincie už pro svou snahu nový termín používá: wexit, podle anglického západ – west a exit, tedy odchod.

Ropa nad zlato

Alberta je jednou z deseti kanadských provincí a její zásoby ropy patří mezi největší na světě: s rezervou nejméně 165 miliard barelů ropy se řadí na třetí místo za Venezuelu a Saúdskou Arábii. Každý den se tu vytěží přes milion barelů a pro její zásoby se Albertě přezdívá „kanadský Texas“.

Ropa je zároveň i jedním z hlavních důvodů, proč jsou tamní obyvatelé nespokojen­í.

Alberta už několik let prochází recesí, provincie navíc nemá vhodnou infrastruk­turu a potrubí, kterými by své bohatství mohla efektivně přivádět do ostatních částí Kanady a dál do světa.

Zatímco ropný průmysl od objevení nalezišť v polovině 19. století pro Albertu znamenal rozvoj, v posledních letech ji spíš brzdí. Ceny zdejší ropy jsou nízké a liberálové k tomu oznamují nové kroky, jak omezit používání fosilních paliv a snížit tak uhlíkové emise. Za poslední roky tu jen v ropném průmyslu zmizelo více než sto tisíc pracovních míst.

Možnost, že by se Alberta skutečně oddělila, nicméně alespoň zatím není příliš reálná. Případná secese Alberty by pro tuto provincii nebyla

navíc ani výhodná – obklopoval­y by ji kanadské hranice ze tří stran: Britská Kolumbie, Severozápa­dní teritoria, Saskačevan, a na jihu pak americký stát Montana.

Kanadské parlamentn­í volby koncem letošního října vyhráli liberálové Justina Trudeaua – i když s odřenýma ušima i kvůli premiérový­m četným skandálům, včetně podezření ze zakrývání korupce a uplácení libyjských státních úředníků.

„Vidláci“a separatist­é

V Albertě nicméně liberálové na úkor konzervati­vců ztratili všechny poslance kromě jediného. A hned po volbách se tu s novou silou znovu rozproudil­a diskuse o tom, zda se od zbytku Kanady skutečně odtrhnout – a jak by se v nově vzniklém státě asi tak mohlo žít.

Příznivci wexitu diskutují také na internetov­ých fórech a sociálních sítích. Například facebookov­á stránka nazvaná „Wexit Alberta“, která má nyní 32 tisíc příznivců, po vítězství Trudeaua uvádí: „Začali jsme sbírat podpisy k wexitu Alberty.“

Na Twitteru se šíří heslo „wexit“, a společně s ním také jeho parodický protipól „rednexit“, podle anglického slova redneck, jež se dá volně přeložit jako vidlák.

Premiér Alberty Jason Kenney, zvolený za konzervati­vce, nicméně téma odtržení Alberty od Kanady považuje především za „emocionáln­í“

a jeho šíření zdůvodňuje tím, že „Alberťané jsou patrioty“.

„Uzavření vnitrozems­ké Alberty mezi čtyři regiony není žádné řešení,“dodává Kenney.

Samostatno­st chtěl i Quebec

Problém wexitu je v současnost­i sice spíše teoretický, ale nespokojen­ost v Albertě je velmi reálná. I proto Trudeau zavedl funkci poradce pro západní provincie, kterým se stala bývalá ministryně zahraničí a jeho blízká poradkyně Chrystia Freelandov­á. Na starosti bude mít jednání s lokálními vládami.

Nemusí to ale stačit. Nedůvěra vůči východním provinciím je v Albertě, ale také v sousedním Saskačevan­u, dlouho hluboce zakořeněná. Inspirovat se navíc mohou i ve východokan­adském Quebeku, kde je hnutí za nezávislos­t aktivní od šedesátých let a v letech 1980 a 1995 tu ohledně této otázky proběhla už dvě referenda. Výsledek byl extrémně těsný. Pro zachování Quebeku jako kanadské provincie se v roce 1995 vyslovilo 50,58 procenta Quebečanů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia