Dnes Prague Edition

Američané už nevědí, co by si dali pod stromeček

„Víš, co je nejhorší na Vánocích? Je to fakt, že už není co kupovat. Všichni všechno mají a nápady docházejí,“svěřila se mi letos Debbie. Oblečení, mobily nebo iPad už v Americe není žádný dárek.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Moje známá, 60letá Debbie ze státu Nebraska, má dvě dospělé děti, tři vnoučata ve věku šest až deset let. Přemýšlela, že vnoučatům koupí na pár měsíců nějakou aktivitu, jako třeba lekce na kytaru nebo tancování či malování. „Dcera mně ale řekla, že tohle není dárek, ale povinnost,“dodává Debbie.

Není sama, poznámky podobného typu slýchávám pořád. Vymyslet dárek tak, aby překvapil, není žádná legrace. Letos dokonce nedocházel­o k tradičním rvačkám v obchodech, kdy na Černý pátek po večeři na Díkuvzdání už o půlnoci lidé vybíhali na nákupy. Prodejci se sice snažili o nepředstav­itelné slevy, osobně si ale zboží přichází do obchodů vybrat stále méně lidí.

Dokazuje to také letošní statistika. Na Černý pátek utratili Američané při online nákupech neuvěřitel­ných 7,2 miliardy dolarů během 24 hodin. To je od loňského roku nárůst o 14 procent. Místo šílenství v obchodech tak lidé spíše zavařili své internety a počítače, někdo si veškeré nákupy vyřídil dokonce jen přes mobil.

Santa Clause má rád každý

To, co se v USA nemění, je vášeň pro vánoční výzdobu. Na některých domech si rodiny vytvoří úplné lunaparky, dominuje Santa Claus se svým sobím spřežením, až na druhém místě jsou pak náboženské motivy, které připomínaj­í tu skutečnou podstatu Vánoc.

„Výzdobu děláme kvůli dětem, ale také v našem sousedství soutěžíme, kdo bude nejlepší, loni jsme vyhráli!“říkají mně nadšeně Nancy a John z ostrova Marco Island na Floridě. Projít se po jejich zahradě je skoro jako projít se po nedalekém Disneyland­u. Manželé se mi také svěřili, že výzdobu vytváří celý týden. Spotřeba energie je pak pětinásobn­á. To, že se Santa projíždí na saních mezi palmami, nikdo neřeší.

Na ostrově Marco a potažmo na celé Floridě tak občas Santa přijede také na lodi, prochází se majestátně na plážích, kde se s ním lidé rádi v plavkách fotí a on za to dostává slušné tringelty. Jednou jsem ho dokonce viděla přiletět vrtulníkem. Podobné je to i na Havaji.

Nicméně Američané musí v rámci výzdob řešit také nábožensko­u různorodos­t. Jsou to rozmary amerických Vánoc, o které se musí postarat úřady na veřejných místech. Málokdo si dnes dovolí rozsvítit vánoční strom bez toho, že hned vedle bude i osmiramenn­ý svícen oslavující židovskou Chanuku, tedy Svátek světel. Ten se navíc letos zase po několika letech setkává s časem Vánoc, neboť se řídí židovským kalendářem a každý rok vychází jeho oslavy na jiné datum ke konci roku.

Místní komunity jsou tady na to velmi citlivé. A tak i u tradičních vánočních koncertů nesmí chybět židovské písně, které oslavují právě Chanuku.

„Vůbec bych si nemohl dovolit vyjít na koncert a zpívat s dětmi jen koledy s křesťansko­u tématikou.

Vždycky to mám tak na polovinu s Chanukou, nakonec ty jejich melodie jsou jiné a moc se mi líbí,“vysvětluje svoji taktiku vánočního představen­í Sam Kyzer, učitel hudební výchovy v soukromé škole Woodlawn School v Severní Karolíně. Letos dokonce jeho studenti zpívali chanukové písně v originále, tedy v hebrejštin­ě, což sklidilo obrovský úspěch.

Jsou tady také komunity, které oslavy Vánoc striktně odmítají. Jsou to například Svědkové Jehovovi, kteří Vánoce považují za sprostý pohanský svátek. Jsou tady také skupiny amišů, které Vánoce ignorují. Podobně se k Vánocům staví i některé muslimské rodiny. Někde pak volí zlatou střední cestu a oslaví je jen kvůli dětem.

„Můj syn Rohan vždycky chce dárky a stromeček, tak jako ostatní děti ve škole, bylo by mu to líto, a tak slavíme jako ostatní Američané,“vysvětluje mi Jodi Cotahová, původem z Indie.

Nakonec mohu přidat i svůj osobní zážitek. Vánoce máme českoameri­cké, protože manžel je rodilý Američan ze státu Ohio. Na Štědrý den tedy večeříme bramborový salát s řízky a vybalujeme dárky od Ježíška. Na první svátek vánoční pak ráno vybalujeme další dárky od Santa Clause a večeříme šunku a rostbíf, jako přílohu máme bramborovo­u kaši, fazole, kukuřičný nákyp a zeleninový salát. Jako dezert pak jsou na stole různé koláče, dominuje většinou dýňový.

Tak je to už 22 let! Vybalovat dárky nadvakrát nakonec není vůbec špatné.

Naopak se Santou nikdo problém nemá. V USA se tento populární stařík narodil v roce 1860, pochází ale z Holandska. Američané mu dlouho říkali „Svatý Nicholas“, kouřil jen dýmku a neměl ani saně, ani soby. Dnešní podobu a stále větší popularitu si začal získávat až po roce 1963.

Čas vánoční si bez Santa Clause neumí snad nikdo představit. V obchodních střediscíc­h pak za kulisami zimní přírody čekají tisíce Američanů s dětmi, aby měli vánoční fotografii Santy. Rádi si mu sedají na klín i dospělí. Santu Clause dokonce neopouštěj­í ani tací, kteří před vánočním šílenstvím utečou někam do neznáma. Na sociálních sítích pak vystavují fotky, kde mají na hlavě čepici Santa Clause, a to například ze zasněženýc­h hor v kanadské divočině nebo z jihoameric­ké exotiky v podobě amazonské džungle. Vánoční stromek přitom neřeší.

Večírky bez alkoholu

Vedle výzdoby jsou v USA velmi populární vánoční večírky. V posledních letech se i na nich mnohé změnilo. Nejsou totiž už tak bujaré jako kdysi.

„Měli jsme minulý týden večírek a letos poprvé šéf zakázal alkohol, byla to nuda,“stěžuje si 55letý Jeff z nejmenovan­é firmy v New Yorku. Není sám. Alkohol už loni zakázaly stovky společnost­í. Důvodem jsou obavy z nevhodného chování vůči ženám. Mohlo by totiž dojít ke stížnostem ohledně sexuálního obtěžování, někdo by mohl po skleničce někam nevhodně sáhnout, příliš pevně obejmout, nebo se třeba jen nevhodně podívat. Tohle mnozí šéfové nechtějí riskovat.

Na večírky tak přijdou lidé hlavně ze slušnosti a po dvou hodinách zase odejdou. Tam, kde se kdysi končilo po půlnoci, se tak doba oslav zkrátí maximálně do osmi večer. Aspoň není druhý den kocovina.

Napříč USA

Američané jsou také vyčerpaní z komplikova­ného cestování. Znám mnoho rodin, které přilétají ze západního pobřeží na východní a jen letenky je přijdou na 2 000 dolarů. Letět musí, protože překonávaj­í vzdálenost, která má 4 500 km, a s tím dokonce tříhodinov­ý časový posun.

Mnoho lidí také létá ze severu na jih a naopak. Místní média dokonce uvádí, že letos cestuje za rodinami rekordní počet lidí, což je 112 milionů, více než třetina celých USA.

Cesty jsou často náročné i kvůli počasí a sněhovým bouřím, které překonávaj­í řidiči aut převážně na severu.

Na 25. prosince, který je považován za hlavní vánoční den, se ale dává Amerika jako mávnutím proutku do klidu. A to i přes svoji různorodos­t i abnormální materiální zázemí, kdy už není co nakupovat, a to snad ani v případě, že by dárky rozdávali v obchodech zadarmo.

Být pohromadě se svými blízkými je tradice, která se oceňuje nejvíce. Na rozdíl od Česka je už 26. prosinec považován za pracovní den. Otevřené jsou ale prakticky jen obchody, úřady a banky. Naprostá většina Američanů si bere dovolenou a děti mají prázdniny.

Co koupit? To je otázka letošních Vánoc. Ani se nekonaly typické rvačky v obchodech o výrazně zlevněné zboží na Black Friday. Nákupy se přesunuly na internet.

 ?? Foto: Reuters ?? Santa Claus je pořád hit Čas vánoční si bez Santy Clause neumí snad nikdo představit. Do obchodních domů se nechodí ani tak za dárky, ale kvůli fotce s ním.
Foto: Reuters Santa Claus je pořád hit Čas vánoční si bez Santy Clause neumí snad nikdo představit. Do obchodních domů se nechodí ani tak za dárky, ale kvůli fotce s ním.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Americká klasika Co se v USA nemění, je vášeň pro vánoční výzdobu. Na některých domech si rodiny vytvoří úplné lunaparky, dominuje Santa Claus. Na výzdobě pracují i týden a soutěží se sousedy.
Foto: Profimedia.cz Americká klasika Co se v USA nemění, je vášeň pro vánoční výzdobu. Na některých domech si rodiny vytvoří úplné lunaparky, dominuje Santa Claus. Na výzdobě pracují i týden a soutěží se sousedy.
 ??  ?? Slevy nezabírají
Slevy nezabírají
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia