Dnes Prague Edition

Jak strávit svátky v Praze

Pražané, kteří zůstávají na Vánoce ve městě, mohou zamířit třeba retro tramvají do kostelů

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Už od 23. prosince budou v desítkách pražských kostelů k vidění nejrůznějš­í betlémy. Většinu z nich bude možné navštívit do 1. ledna, některé kostely betlémy vystaví o něco déle.

V kostele svatého Matěje v Dejvicích například tvoří tradiční betlém asi 250 figurek ručně vyráběných z perníku. Katedrála svatého Víta na Pražském hradě vystaví betlém, který tvoří pětadvacet figur z polychromo­vané keramiky z konce dvacátého století.

Dopravní podnik mezi svátky vypraví retro tramvaj po speciální trase, která bude zastavovat blízko kostelů, jež betlémy vystavují. „Jízdenka, kterou si cestující budou moci zakoupit v den konání přímo v tramvaji, bude platit ve všech spojích mimořádné linky ve vyznačený den. Pojedou-li prvním spojem a u kostela vystoupí, mohou nastoupit bez problémů do dalšího spoje ve stejném nebo v opačném směru,“říká Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Vánoční svátky oslaví například také trojská zoologická zahrada, která obdaruje zvířata i návštěvník­y, na několika místech v metropoli bude možné navštívit půlnoční mši a na Staroměsts­kém náměstí bude primátor rozlévat rybí polévku. Tradiční vánoční pokrm bude na Štědrý den k ochutnání i na Václavském náměstí. Radnice Prahy 1 pro tuto příležitos­t připraví 350 porcí.

Světélkují­cí náměstí Míru

Svátky oslaví zoologická zahrada i otužilci ve Vltavě

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? České vánoční trhy na náměstí Míru v centru Vinohrad se konají do 19. hodiny 24. prosince.
Foto: Michal Šula, MAFRA České vánoční trhy na náměstí Míru v centru Vinohrad se konají do 19. hodiny 24. prosince.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia