Dnes Prague Edition

Davidová plavala na stupně vítězů

- Tomáš Macek biatlonový reportér MF DNES

Pětka by mohla být šťastným číslem biatlonist­ky Markéty Davidové. Nikoliv ve škole, nýbrž na startovním čísle.

Měla ji v lednové Anterselvě, když poprvé v kariéře triumfoval­a ve sprintu Světového poháru.

A stejně tak i včera ve francouzsk­ém Le Grand Bornand, kde si dojela ve sprintu pro třetí příčku, už podruhé v této zimě.

Potvrdila očekávání, která se s jejím jménem před aktuální sezonou spojovala. Nebude sice atakovat stupně vítězů v každém závodě, ale může na ně útočit zas a znovu.

Anterselvu a Le Grand Bornard spojuje ještě cosi: řidší vzduch ve vysoké nadmořské výšce nad 1 300 metrů, o které Davidová říká: „Asi se na ni dovedu adaptovat o něco lépe než některé jiné holky.“

Jenže zatímco v italském středisku bývá slunečno a mrazivo, to francouzsk­é včera zkrápěl hustý déšť, mocně zpomalujíc­í trať.

„Těším se, až se vyždímu, jsem úplně durch,“líčila Davidová hned za cílem do mikrofonu ČT sport. „Ale jsem nadšená, jako z každé medaile, bez ohledu na podmínky.“

Eckhoffová, žena do deště

Start měla raketový: první kolo nejrychlej­ší. I ve druhém patřila k nejlepším, zajela ho takřka vyrovnaně s Norkou Eckhoffovo­u. Střílela bezchybně, jen jako obvykle pomalu. Pouze šest biatlonist­ek strávilo svými položkami více času.

„Trošku mi na střelnici mrzly prsty, ač je to v plus 12 stupních divné. Ale snažila jsem se dělat totéž co na tréninku, a padalo to,“líčila.

V posledním kole už jí na mokrém sněhu nohy tuhly. „Před závodem jsem tvrdila, že tratě jsou tu lehké, málo kopcovité, ale ony jsou zrádné. Zdá se, že jste úplně v pohodě, a najednou to s vámi sekne,“přiznala. Maličká Norka Tiril Eckhoffová byla naopak i na vodě hodna přezdívky Motorová myš. Davidové nadělila za poslední kolo 20 sekund a triumfoval­a před domácí Justine Braisazovo­u. „V dešti proti mně závodnice, co milují sluníčko, nemají šanci,“smála se Norka.

Český tým mohlo těšit, že ve třetím závodě v řadě pronikla do Top 10, po Charvátové a Kristejn-Puskarčíko­vé opět jednou Davidová.

Přesýpací pořadí

Včerejší sprint zároveň potvrdil další prognózu, často vyslovovan­ou před sezonou: že jména na předních příčkách se budou obměňovat více, než jsme byli zvyklí. Důkaz?

Vedoucí žena poháru Dorothea Wiererová tentokrát až dvaadvacát­á, o jedno místo za Lucií Charvátovo­u. A dvojnásobn­á majitelka velkého glóbu Kaisa Mäkäräinen­ová šestapades­átá, jen s odřenými zády pronikla do stíhačky.

Zároveň jsou v Top 10 biatlonist­ky z osmi zemí, i to je nebývalý jev. Dvojnásobn­é zastoupení má jen Francie a Rusko. Sedmá skončila Němka Herrmannov­á, která po kolapsu v Hochfilzen­u (6 chyb ve štafetě, 7 ve stíhačce) tvrdila: „Lépe by střílela i moje babička.“Teď zachraňova­la čest svého utrápeného týmu.

Wiererová ještě vede pohár před Norkou Tandrevold­ovou, Davidová si polepšila na 7. místo.

Ale právě ty neustálé a razantní změny ve výsledkový­ch listinách žen (na rozdíl od mužů) jsou příslibem, že tato sezona bude v jejich podání velmi zábavná.

A každý závod nevyzpytat­elný.

 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Úsměv s medailí Markéta Davidová se podruhé v této sezoně dostala ve Světovém poháru mezi nejlepší tři biatlonist­ky.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Úsměv s medailí Markéta Davidová se podruhé v této sezoně dostala ve Světovém poháru mezi nejlepší tři biatlonist­ky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia