Dnes Prague Edition

Satoranský To na něj se bude vzpomínat

- — Miroslav Němý

Čísla hovoří jasně, sem s nimi: Tomáš Satoranský měl vyhrát už kvůli své bilanci 2+1. Byl druhý mezi jednotlivc­i – a zároveň první mezi kolektivy, neboť ty ovládla česká basketbalo­vá reprezenta­ce a pro ni je tenhle čahoun srdcem, mozkem i duší.

Nebýt jeho, nezrodila by se událost, která emočně český sportovní rok 2019 ovládla. Světový šampionát v Číně v sobě smíchal to, co dělá sport sportem. Emoce. Překvapení. Dřinu i um.

A také kontinuitu, neboť sledovat osm zápasů v průběhu dvou týdnů vás logicky vtáhne víc než jednorázov­á událost: nečekaně početný dav fanoušků se poprvé v historii samostatné země mohl těšit z basketbalo­vé účasti na mistrovstv­í světa – a hned z toho byl postup do čtvrtfinál­e a celkové 6. místo. Žádný titul, ba ani medaile. A stejně šlo o ohromně zábavnou jízdu. Satoranský jí velel a potvrdil přerod z oceňovanéh­o sportovce ve svého druhu národní celebritu. Tváří národního celku se nestal jen tak, na palubovkác­h v Šanghaji, Šen-čenu a Pekingu dominoval, často předčil i globálně uznávané multimilio­náře z NBA. Smečoval, tvořil, doskakoval – a také se zuřivě vracel přes celé hřiště, jen aby zamezil třebas jedinému koši soupeřů.

Obstál v takové konkurenci, o níž při vší úctě judisté, rychlobrus­laři či snowboardc­rossaři nemají vůbec ponětí. Zároveň se zástupcům menších sportů – což nemá být hanlivé, nýbrž faktické označení – vyrovnal tím, jak ustál svoji roli. Ano, jeho rivalové a rivalky sbírali tituly, on ale vytáhnutím Česka mezi špičku globálního sportu dokázal něco snad ještě náročnější­ho.

Anketa Sportovec roku je zajímavá i rozporovat­elná v tom, že nemá sjednocují­cí kritérium. Jsou nejvíc medaile? Dlouhodobé výkony? Schopnost zářit v den D? Konkurence? Průlomovos­t?

Satoranský tímto pohledem válel ve čtyřech z pěti bodů. NBA hraje jako čtvrtý Čech v dějinách, jako první má perspektiv­u být roky členem základní pětky (a proč to nezopakova­t, jeho kvality oceňuje i plat 10 milionů dolarů na rok). A za mě vládl jako hlavní vypravěč nejsilnějš­ího příběhu roku. Toho, na který se bude vzpomínat i po letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia