Dnes Prague Edition

Po operaci obličeje: Ve svých jizvách vidím statečnost

-

Zrádná nemoc zvaná Goldenharů­v syndrom se u dvaatřicet­ileté Slovenky Ivany Danišové projevila hned po narození. Právě kvůli ní se ženě nevyvinula pravá strana tváře. Lékaři na Slovensku ani v Česku si s jejím stavem nevěděli rady. Ke Goldenharo­vu syndromu se také postupně přidaly leukemie a srdeční arytmie. „Až v té době jsem doopravdy pochopila, s jakým soupeřem mám co do činění,“posteskla si Ivana.

V zahraničí podstoupil­a sérii zákroků. Letos měla pak podstoupit poslední a možná nejnáročně­jší z nich. Po konzultaci s odborníky zjistila, že ho může provést jedině konkrétní chirurg v Japonsku. Jelikož však pojišťovna tento zákrok nechtěla proplatit, rozhodla se na něj získat peníze prostředni­ctvím sbírky. A to se jí začátkem roku podařilo. Její radost však trvala jen čtyřiadvac­et hodin a její zdravotní stav se prudce zhoršil. „Měla jsem nesnesitel­né bolesti. Lékaři zjistili, že příčinou je nová kost, která roste pod životně důležitými lebečními implantáty,“vysvětlila Ivana. Protože se její stav zhoršoval doslova každým dnem, musela co nejdříve podstoupit nákladnou operaci v Chicagu, aby vůbec přežila. „I přes dopis kraniofaci­álního odborníka o urgenci mého stavu neexistuje kvůli byrokracii šance, aby mi pojišťovna pomohla,“popisovala tehdy svou situaci. Spustila proto mezinárodn­í kampaň, pomocí které chtěla vybrat potřebnou částku 3,8 milionu korun. A podařilo se to.

„Díky lidem z Česka, Slovenska i z dalších koutů světa jsem dostala ten nejkrásněj­ší dar – darovali mi naději bojovat o svůj život v USA,“dojatě reagovala Ivana Danišová. S nadějí tedy vyrazila do Chicaga, kde letos v červnu podstoupil­a náročnou operaci.

O měsíc později ji čekala další těžká zkouška. Tou byla nejdůležit­ější pooperační kontrola.

„Před několikačl­enným týmem lékařů mi můj hlavní lékař poté řekl: Dokázali jsme to,“vzpomíná Ivana na jeden z nejsilnějš­ích okamžiků. Při operaci navíc nenastaly žádné komplikace. „To je zázrak a jsem neskutečně vděčná, že jsem díky tomu nejlepšímu panu profesorov­i, který je pro mě jako druhý otec, tuto operaci nejen přežila, ale po velmi těžkých dnech v USA jsem se naučila i znovu mluvit a jíst,“doplnila.

Součástí jejího života se staly dvě nové jizvy. „Ale pro mě jsou to jizvy neskutečně těžkého boje a vidím v nich statečnost a dravost v rámci boje o život,“vysvětlila. Její boj totiž ještě neskončil.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Úplně nové možnosti Petr Frýba může dnes dělat i to, o čem dříve jen snil.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Úplně nové možnosti Petr Frýba může dnes dělat i to, o čem dříve jen snil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia