Dnes Prague Edition

Opera slaví silvestrov­ským videomappi­ngem

-

● Součástí silvestrov­ských oslav v centru Prahy bude netradiční podívaná. O půlnoci 31. 12. se spustí videomappi­ng promítaný na budovu Státní opery. Projekce bude originální v tom, že se na ní budou podílet i řidiči okolo jedoucích motorových vozidel. Autory nápadu jsou umělci ze skupiny 3dsense. „Automobily projíždějí­cí magistrálo­u před budovou Státní opery svým pohybem generují na fasádu budovy unikátní videoproje­kce, světelnou show a hudební dílo v reálném čase. Pozice, velikost a rychlost jednotlivý­ch automobilů bude rozpoznává­na kamerou. Data budou online zpracována a použita ke generování hudební skladby a vizuálním efektům,“uvedl k principu představen­í Jan Hrdlička z 3dsense.

V neděli 5. ledna 2020, přesně

● 132 let od prvního otevření je na programu slavnostní operní koncert s podtitulem Státní opera v proměnách času (1888–2018). Součástí galavečera bude mimo jiné předehra k Mistrům pěvcům norimbersk­ým od Richarda Wagnera.

9., 12., 18. a 28. ledna 2020 uvede

● Státní opera Fidelia. Opera L. W. Beethovena bývá označována jako skladatelů­v osamocený sen. Přestože intenzivně toužil skládat opery a zvažoval přes 50 předloh, složil jen jedinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia