Dnes Prague Edition

Pastrňák Málokdo ohromí jako on

- — Jan Daněk

Už potřetí se v létě vyfotil se soškou pro nejlepšího domácího hokejistu. A letos by si David Pastrňák zasloužil, aby jeho um přeskočil mantinely.

Vyniká v tom, v čem se mu v současnost­i nevyrovná žádný z krajanů. Královsky baví. Umí strhnout. Téměř vždy překvapí, nenudí. Proto vznikl sport. Proto se plní stadiony a diváci sedí u obrazovek.

On jim um opakovaně předvádí v NHL mezi nejlepšími na světě. Ano, můžete také obdivovat dřinu a posouvání lidských limitů v jiných disciplíná­ch. Nebo namítnete, že Pastrňák kromě Zlaté hokejky nezískal letos žádnou jinou trofej, medaili nebo nepřekonal významný rekord.

Už teď však Pasta táhne víc než řada olympijský­ch medailistů, jenže prvenství v podobných anketách nejen pro něj představuj­e složitý úkol. Esa z kolektivní­ch sportů jsou spíš doplňkem než favority. V anketách víc váží světové tituly a jednorázov­é úspěchy než vyčnívání v dlouhodobé soutěži. Petr Čech přes deset let patřil k nejlepším fotbalovým gólmanům planety, ale Sportovcem roku se nestal, ač je ve světě známější než plejáda vítězů ankety. Jaromír Jágr triumfoval až v roce 2005, kdy už měl nejplodněj­ší sezony za sebou. Body mu přihrálo zlato z mistrovstv­í světa, kam se toužil letos vydat i Pastrňák.

Nemohl, protože bojoval o cennější hokejový poklad. V Bostonu ho dělila jen výhra od Stanley Cupu. Už dlouho nebyl ve finále našinec, který by patřil k nejzářivěj­ším hvězdám týmu. Nebýt smolného zranění palce na ruce, mohl po 13 letech být klidně prvním Čechem, který by zdolal magickou stovku bodů v základní části. Napodobit legendární­ho Jágra může za pár měsíců. I v nové sezoně se mu klaní hokejový svět, dál se zázračně zlepšuje. Ve statistiká­ch, žebříčcích fandů a expertů se posouvá mezi nejlepší machry v řemeslu, který Češi tolik milují. Kluci napodobují jeho kličky. Díky nim a pohotové ráně v dnešní NHL nenajdete lepšího střelce. Když cenu pro krále kanonýrů převzal před 16 lety Milan Hejduk, v anketě Sportovec roku skončil třetí. Pastrňák se na bednu vyhoupl i bez ní. Brzy může a měl by stoupat výš. Na ledě i v anketách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia