Dnes Prague Edition

Dopravu má řídit Havlíček

Ministr dopravy Vladimír Kremlík selhal v přípravě elektronic­ké dálniční známky. Předražená zakázka na e-shop byla jen její důsledek

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Nezvládnut­á zakázka na e-shop elektronic­kých známek byla poslední kapkou, po které ministra dopravy Vladimíra Kremlíka odvolal premiér Andrej Babiš.

Kremlík, který na ministerst­vo přišel loni v dubnu, měl ve vládě slabou pozici mimo jiné kvůli vlekoucím se soudním sporům provázejíc­ím spuštění nového mýtného systému pro kamiony a na popularitě mu nepřidaly ani nápady s rozdáváním vody čekajícím šoférům v dálničních kolonách nebo předbíhání lidí čekajících na rozloučení s Karlem Gottem. Na úřadu, kde se rozdělují desítky miliard korun, mu nakonec zlomila vaz zakázka za 400 milionů korun. Tu resort zadal bez vědomí vlády a podle kritiků byla několikaná­sobně předražená. „Mně se ta zakázka hrubě nelíbí, vyzval jsem kolegy, aby byla zrušena,“uvedl včera po jednání vlády Babiš.

Kremlíkovo odvolání už v pondělí přijal prezident Miloš Zeman.

Podle Babiše by měl ministerst­vo dopravy převzít současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, přičemž nejde o dočasné řešení. Kremlík zároveň nemusí být jediný, koho kauza připraví o funkci. Babiš k rezignaci vyzval i šéfa Státního fondu dopravní infrastruk­tury Zbyňka Hořelicu.

Dnes již bývalý ministr Vladimír Kremlík měl do problemati­ckého resortu dopravy přinést tvrdý manažerský styl řízení, který premiér Andrej Babiš postrádal u jeho předchůdce Dana Ťoka. Tomu například vyčítal neochotu vyměnit tehdejšího šéfa Ředitelstv­í silnic a dálnic Jana Kroupu poté, co kvůli sněhové kalamitě zkolaboval­a na rozestavěn­ém úseku dálnice D1.

Kremlík tak na úřad přišel s ambicí kompletně překopat jeho fungování, ale k rozsáhlejš­ím změnám se neměl čas dostat. Po necelých devíti měsících v úřadu za ním zůstává prakticky jediný větší úspěch. Tím je projednává­ní zákona umožňující­ho legálně podnikat alternativ­ním taxislužbá­m na půdě Poslanecké sněmovny. Z další rozpracova­né legislativ­y se mu nepodařilo posunout například dlouhodobě očekávanou změnu bodového systému, která má víc dopadnout na silniční piráty a zjednoduši­t systém postihů za dopravní přestupky.

Po předchůdci Kremlík zdědil kromě pomalé výstavby silnic i dva výbušné projekty. Prvním z nich bylo mýto pro kamiony, které hrozilo opakováním soutěže na provozovat­ele satelitníh­o systému pro dohled nad výběrem dálničních poplatků. Před tímto černým scénářem Kremlíka zachránil Nejvyšší správní soud. Ten smlouvu s CzechTolle­m posvětil a odpovědnos­t za nezákonný postup přisoudil místo ministerst­vu Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže.

O to větším problémem se ukázal závazek zbavit řidiče nejpozději na začátku příštího roku povinnosti vylepovat na čelní sklo auta papírové dálniční známky. Přestože zákon umožňující platit za dálnice elektronic­ky prošel schvalovac­ím procesem už loni v létě, první soutěže na vytvoření systému, který by zaplacení poplatku kontrolova­l, na sebe nechaly řadu měsíců čekat. Původně ministerst­vo uvádělo, že ještě do konce loňského roku vypíše všech šest tendrů například na dodání kamer sledujícíc­h provoz, pořízení vozidel pro policii a celníky nebo na kamenné a elektronic­ké prodejny. Do konce roku však stihl vypsat pouze jedinou veřejnou soutěž na distribuci elektronic­kých kuponů prostředni­ctvím kamenných prodejen a zbytek kvůli nedostatku času plánoval zadat bez transparen­tních výběrových řízení. Časový skluz je vidět i na zadání vytvoření E-shopu společnost­i Asseco, kterou úřad vybíral jen mezi pěticí oslovených firem.

 ??  ?? Karel Havlíček
Karel Havlíček
 ?? Foto: MAFRA ?? Střídání Vladimír Kremlík a jeho nástupce Karel Havlíček.
Foto: MAFRA Střídání Vladimír Kremlík a jeho nástupce Karel Havlíček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia