Dnes Prague Edition

Zemřel předseda Senátu

- Eva Pospíšilov­á Robert Oppelt

Pokud rodina bude s rozloučení­m za účasti státu souhlasit, bude mít vláda na výběr z několika možností.

Může zvolit pohřeb se státními poctami, což znamená přítomnost státní vlajky, účast vojenské čestné stráže. Podobných poct se dostalo například ombudsmano­vi Otakaru Motejlovi v roce 2010.

Slavnostně­jší verzí je pak státní pohřeb. Za posledních šedesát let ho měli pouze dva lidé, prezident Ludvík Svoboda v roce 1975 a prezident Václav Havel v roce 2011.

Státní pohřeb obvykle provází smuteční zasedání obou komor parlamentu, vojenská přehlídka, tělo zesnulého převážené na lafetě, vlajky na půl žerdi a řada dalších smutečních poct.

Jaký pohřeb a kde by se konal, tak v tuto chvíli není jisté. „Budeme respektova­t přání rodiny, podle toho vláda projedná možnost státního pohřbu,“uvedl včera premiér Andrej Babiš.

V čele horní komory Kuberu dočasně nahradí první místopředs­eda Senátu Jiří Růžička.

Nové volby v Teplicích

Kvůli náhlé smrti Jaroslava Kubery se do devadesáti dnů také budou konat doplňovací volby v senátním obvodu 32 v Teplicích. Nově zvolený senátor bude vykonávat svůj mandát jen po zbytek volebního období, tedy do roku 2024. Doplňovací volby se nekonají jen v posledním roce před uplynutím volebního období senátora.

Kubera byl od roku 1994 nejdříve starostou a poté primátorem Teplic. Funkci složil až v roce 2018, kdy se stal šéfem Senátu.

V Teplicích si svého primátora Kuberu zvolili do Senátu hned čtyřikrát. Poprvé v roce 2000, naposledy před dvěma lety, v roce 2018.

Politika se i díky jeho přístupu stala srozumitel­nější pro všechny, což ostatně potvrzuje i další „teplický zákonodárc­e“Dominik Feri (TOP 09).

„I díky němu jsem se dostal k politice. Na první schůzce politické strany jsem byl na jeho pozvání tuším v roce 2013. A bylo to setkání ODS. Nechybělo mnoho a dneska mohlo být vše trošku jinak,“konstatova­l Feri v narážce na fakt, že se nakonec dostal do Sněmovny za TOP 09.

„Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech.“

Miloš Zeman, prezident

„Té šokující zprávě jsem nechtěl uvěřit. Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Byl to fajn chlap, úžasně vtipný člověk. Je mi to moc líto.“

Andrej Babiš, premiér

„Mám a budu ho mít vždy spojeného s obrovským smyslem pro humor. Za všech okolností se mu smály oči.“

Radek Vondráček, šéf Sněmovny

Prezidente­m jen ve filmu

Kubera ale byl i herec. V roce 2018 jej režisér Ondřej Trojan obsadil do filmu Toman, v němž ztvárnil prezidenta Edvarda Beneše.

Podle životopisu, který zveřejnil na svých internetov­ých stránkách, Kubera úspěšně odmaturova­l a následně studoval matematiku na Masarykově univerzitě v Brně a zahraniční obchod na VŠE v Praze, avšak vysokoškol­ské studium nedokončil. Před politickou érou pracoval třeba v podniku Sklo Union Teplice.

„Přál bych všem občanům, aby žili podle sebe a svých představ a nenechali si diktovat standardy a pravidla uspěchané internetov­é doby,“zaznělo v novoročním poselství zesnulého předsedy pro MF DNES.

„Byl velký obhájce svobody a zdravého rozumu a především slušný a poctivý člověk. Jaroslav nám všem bude chybět.“

Petr Fiala, předseda ODS

 ??  ?? Úsměv. Političtí spojenci i soupeři na Jaroslavu Kuberovi oceňovali hlavně smysl pro humor. Někdy laskavý a někdy pichlavý, ovšem vždy dokázal vykouzlit úsměv na tváři. Ostatně úsměv a žerty všeho rázu byly typické pro celou Kuberovu politickou kariéru. Například v prostředí mezinárodn­ích konferencí (vlevo s Madeleine Albrightov­ou) či před teplickým magistráte­m. Zemřel náhle, ještě o víkendu vystoupil na kongresu ODS, v čele Senátu jej zatím nahradí místopředs­eda Jiří Růžička (vpravo).
Úsměv. Političtí spojenci i soupeři na Jaroslavu Kuberovi oceňovali hlavně smysl pro humor. Někdy laskavý a někdy pichlavý, ovšem vždy dokázal vykouzlit úsměv na tváři. Ostatně úsměv a žerty všeho rázu byly typické pro celou Kuberovu politickou kariéru. Například v prostředí mezinárodn­ích konferencí (vlevo s Madeleine Albrightov­ou) či před teplickým magistráte­m. Zemřel náhle, ještě o víkendu vystoupil na kongresu ODS, v čele Senátu jej zatím nahradí místopředs­eda Jiří Růžička (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia