Dnes Prague Edition

Chyba za 1,4 miliardy. Nebyl to úmysl, hájí se úředníci

- Jakub Pokorný reportér MF DNES Srozuměn s následky

PRAHA Není jim co závidět, ať to bylo jakkoli.

Před soudem včera stanuli tři bývalí úředníci pozemkovéh­o úřadu včetně dvou ředitelů. Vydali podle obžaloby v letech 2009 až 2012 nezákonně pozemky restituent­ce, která ve skutečnost­i žádnou restituent­kou nebyla. Způsobili v takzvané kauze Bečvářova statku podle žalobce škodu 1,4 miliardy korun. Šlo o největší restituci v celé Praze. Obžaloba neříká nic o tom, že by ze zločinu měli nějaký prospěch.

Přesto se kolem nich včera mačkalo v malé jednací síni v talárech šest zmocněnců poškozenýc­h úřadů a firem, kteří po obžalovaný­ch osobně chtějí vymáhat u soudu škodu v řádech stamilionů.

Podstata příběhu tkví v tom, že obžalovaní vydali pozemky z pozůstalos­ti nebo náhradní pozemky paní Emilii Bednářové.

Ta sice byla dědičkou ze závěti pražského velkostatk­áře Jana Marii Bečváře, nikoli však příbuznou. Neměla tak právo restituova­t. Mezi parcelami byla třeba pláň u pražské Jižní spojky naproti krčské nemocnici, kde bude výstup z metra D – sen každého developera.

„Jaký úmysl? Úplný nesmysl“

O pozemky se pak zajímali lidé jako podnikatel­é Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička, který se k některým i dostal.

Hlavním obžalovaný­m je bývalý právník pozemkovéh­o úřadu Jan Horák. Trochu rutinér, který přiznal, že neměl čas shromáždit a prostudova­t všechny podklady. Měl dva roky do penze a cítil se vystresova­ný. Horák psal rozhodnutí o restitucíc­h, které předával šéfům k podpisu. „Já jsem úplně konsternov­án. Tahle restituce se řešila dvacet let po podání žádosti, byli jsme pod obrovským tlakem,“začal svou výpověď. Chvílemi bouchal do dřevěné ohrádky, jak byl rozčilený. Až ho musela soudkyně okřikovat. Vzápětí však přiznal chybu z nedbalosti. „Udělal jsem chybu, ale ne úmyslnou. Já jsem předpoklád­al, že tam ta příbuznost je, protože jsem se nikdy nesetkal s tím, že by tam nebyla,“připustil bezelstně

Horák. Ale hned ujišťoval, že to byla nedbalost: „Jaký úmysl? Úplný nesmysl. Já ty restituent­y v životě neviděl.“

Pak přišla na řadu dvojice bývalých ředitelů Petr Chmelík a Eva Benešová. Obžaloba jim klade za vinu, že podepisova­li rozhodnutí, která jim přinesl Horák. „Věřil jsem doktoru Horákovi,“hájil se Chmelík. Benešová poukazoval­a, že zase věřila čestným prohlášení­m restituent­ů, že splňují podmínky pro získání majetku. Cítí se jimi podvedena a podala na ně trestní oznámení.

Kauza Bečvářův statek je však příběhem tří úředníků, kteří si neověřili rodokmen a možná za to budou pykat, jen na první pohled. Ve skutečnost­i je hlubší a záhadnější, a to nejen proto, že kolem Bečvářovýc­h pozemků se točili zrovna Janoušek a Hrdlička. V obžalobě se výslovně píše, že Horák byl „minimálně srozuměn“ s tím, že nezákonně obohatil restituent­y. Kauza se vyšetřoval­a několik let a začal ji prověřovat Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu jako podvod, i když pro něj dnes chybějí důkazy. Obžalovaní opakovali, že úmysl to nebyl.

I včera však vycházely najevo podivné okolnosti. Horák i Chmelík vyprávěli, že o restituci se zajímali jejich nejvyšší šéfové i nadřízené ministerst­vo zemědělstv­í. Konaly se i schůzky úředníků za přítomnost­i restituent­ů samotných, které se kvůli jiným restitucím nikdy nekonaly. „Advokátní kancelář se kvůli Bečvářovu statku obrátila na ministerst­vo,“potvrdila Benešová.

Na celou kauzu se přišlo v roce 2012, kdy obžalovaní kvůli této restituci zablokoval­i pozemek, na kterém chtěl Metrostav stavět bytové domy. Právníci stavební firmy pak zjistili, že Bednářová neměla na majetek právo. Soud bude v dalších dnech pokračovat.

 ?? Foto: ČTK ?? Obžalovaní Eva Benešová, Jan Horák a Petr Chmelík připouštěj­í, že mohli chybovat, ale tvrdí, že to nebyl v žádném případě úmysl.
Foto: ČTK Obžalovaní Eva Benešová, Jan Horák a Petr Chmelík připouštěj­í, že mohli chybovat, ale tvrdí, že to nebyl v žádném případě úmysl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia