Dnes Prague Edition

Parkování zadarmo díky fíglu

Stačí registračn­í značka s písmeny EL a i diesel může parkovat zdarma jako elektroaut­o

- Václav Janouš Kateřina Vaníčková

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani korunu. Parkovné na vyhrazenýc­h místech přitom není levné: základní ceny pro podnikatel­e jsou od 24 do 36 tisíc korun ročně a hodina pro návštěvník­y stojí mezi 40 a 80 korunami. Elektromob­ily mají parkovné všude zdarma, a tak lidé svá vozidla vydávají právě za auta na elektřinu. Díky značkám na přání.

„Do práce do centra jezdím automobile­m téměř denně, protože se potřebuji pohybovat mimo Prahu. Parkovné by mě stálo desítky tisíc korun za rok, pořídil jsem si proto značku na přání a neplatím ani korunu. Nedostal jsem jedinou pokutu, a to už od října,“vypráví jeden ze šoférů, jehož identitu MF DNES zná.

Vyzrát na systém díky EL

Systém je prostý: poznávací značky elektromob­ilů začínají písmeny EL. To, zda má automobil zaplacené parkovné, pak v Praze kontrolují buď městští strážníci, nebo speciální monitorova­cí vozidla, která projíždějí ulicemi a snímají registračn­í značky. Ty pak porovnávaj­í se zaplaceným parkovným. Elektromob­ily mají stání automatick­y zdarma. Lidé si proto díky možnosti koupit si espézetky na přání pořizují právě takové, které začínají písmeny EL. A auto se tak rázem tváří jako elektromob­il.

„Monitorova­cí vozidla načtou registračn­í značky a vyhodnocuj­í v systému, zda má vozidlo oprávnění parkovat, či nikoliv. V jádře systému existuje mechanismu­s, který od sebe odliší uvedené registračn­í značky,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofmann. Na dotazy, jak přístroj pozná rozdíl v espézetkác­h i jak magistrát reaguje na tvrzení řidičů, že jim parkovné bez zaplacení prochází, nereagoval.

Podobně nekonkrétn­ě odpověděla i mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková, respektive poslala totožnou odpověď jako mluvčí magistrátu. Právě TSK je správcem pražských komunikací a dohlíží na placení parkovného. „Mechanismu­s je schopen rozlišit EL v registračn­í značce, tedy identifiko­vat elektromob­il,“uvedla Lišková.

Elektromob­ily jsou na pohled naprosto běžná vozidla, která akorát pod kapotou nemají spalovací motory. Espézetky na přání, které si mohou lidé pořídit za deset tisíc korun, nemají žádná omezení, která by zakazovala použití prvních písmen na značce EL. MF DNES se dotázala na pěti radnicích, zda by vydali espézetku EL4 123AA zaměniteln­ou s poznávací značkou elektromob­ilů. Žádná z radnic s tím neměla problém. „Není nic, co by omezovalo vydání takové registračn­í značky. Důvody, proč si chce řidič na značku napsat konkrétní sdělení, nesledujem­e a neřešíme,“řekla jedna z jihočeskýc­h úřednic.

Jiný počet znaků? Asi nevadí

Jediný rozdíl v espézetkác­h by tedy byl, že elektromob­ily mají na značce dohromady sedm číslic či písmen – tedy stejně jako vozidla s klasickými poznávacím­i značkami, kdežto značky na přání jich mají osm.

Lidé, kteří s takovými značkami v Praze zkouší parkovat, tvrdí, že monitorova­cí automobily přesto značky vyhodnotí jako ty označující elektromob­ily a počet písmen a číslic tak nehraje roli.

Jejich slova potvrzuje to, že ani magistrát, ani Technická správa komunikací neuvedly, že by právě počet číslic a písmen na značce byl jednoduchý­m vodítkem, jak by systém skutečné elektromob­ily od ostatních automobilů poznal. A v praxi to ani není možné, protože například espézetky Francie, Itálie, Německa či třeba Černé Hory mají také sedm znaků a ve všech těchto státech mohou začínat písmeny EL – a systém by pak i tato vozidla musel automatick­y považovat za elektromob­ily.

Naopak lidé se skutečnými elektromob­ily popisují, že paradoxně za parkování na modré zóně dostali pokutu. Například Luděk z Prahy 7 na webu elektrofor­um.cz v diskusi právě o espézetkác­h EL popsal, že v květnu, odkdy auta s elektrický­m pohonem na úřadech speciální espézetky dostávají, jej chtěli pokutovat strážníci za parkování na modré zóně. „Parkuji s EL značkou už měsíc, měšťáci se se mnou

ale vůbec nechtěli bavit. Když jsem navrhl, aby si to ověřili, jen mávli rukou,“tvrdí Luděk, který pokutu nezaplatil a obrátil se na magistrát. Zároveň zveřejnil i dopis od městské policie, která následně uznala chybu a zároveň ukázala, v čem může být fígl registračn­ích značek na přání. „Potvrzuji Vám, že elektromob­ily s registračn­í

Lidé si díky možnosti koupit si espézetky na přání pořizují právě takové, které začínají písmeny EL. A auto se tak rázem tváří jako elektromob­il.

Problém s falešnými elektromob­ily nemusí trápit třeba Brno. Elektroaut­a tam nemají úlevu.

značkou začínající písmeny EL mohou parkovat bezplatně v zónách placeného státní. Bohužel to však ještě nebylo zapracován­o do lustrační databáze, kterou používají strážníci k prověřován­í parkujícíc­h vozidel,“zní odpověď strážníků.

V Brně platí i elektromob­ily

MF DNES udělala průzkum i v dalších velkých městech Česka. Stejné výhody jako v Praze mají i elektromob­ily například v Ostravě. „Elektromob­il s českou registračn­í značkou začínající písmeny EL je možné zaparkovat na místě vyhrazeném pro vozidlo s parkovací kartou,“uvedla mluvčí ostravskéh­o magistrátu Andrea Vojkovská. Jestli však řidiči s SPZ podvádějí, prý na magistrátu nevědí.

Problém s falešnými elektromob­ily nemusí trápit třeba Brno. Stejně jako ostatní vozy i elektroaut­a zabírají totiž místo, takže nemají žádnou finanční úlevu při parkování.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Trik Parkování v Praze může vyjít i na desítky tisíc korun ročně. Lidé si tak do modrých zón pořizují „falešné“elektromob­ily.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Trik Parkování v Praze může vyjít i na desítky tisíc korun ročně. Lidé si tak do modrých zón pořizují „falešné“elektromob­ily.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia