Dnes Prague Edition

Auta zdraží či nebudou k mání. Jen kvůli emisím

Automobilk­y se připravují na pokuty, které budou muset platit za překračová­ní emisí.

- Martin Šidlák, František Dvořák redaktoři iDNES.cz

Výrobci budou muset emise nově prodávanýc­h aut v Evropě snížit na průměrných 95 gramů oxidu uhličitého na kilometr, jinak je od příštího roku čekají mastné pokuty. Společnost AP Consulting vypočítala, že 30 největších značek zaplatí v roce 2021 téměř 15 miliard eur (téměř 400 miliard korun). Co to bude znamenat pro zákazníky? MF DNES ukazuje tři nejčastějš­í scénáře.

1 Automobilk­y zvýší cenu pro koncového zákazníka Řada automobile­k potichu zdražila už loni v prosinci, některé další od Nového roku. Zdražení se podle verze auta pohybuje většinou od tří do dvaceti tisíc korun.

Mazda pro letošní rok zvýšila cenu modelů o různé částky, klíč přibližně odpovídá úrovni emisí CO2 a z toho vyplývajíc­í europokutě. Markéta Kuklová, mluvčí českého zastoupení značky, ovšem upozorňuje, že ještě celý následujíc­í kvartál budou prodávat za ceny z loňského roku.

Dražší jsou i nově uváděné modely. Není to přitom nutně způsobeno pouze tím, že obsahují víc moderní techniky, ale i tím, že v sobě obsahují určitou část budoucí „pokuty“.

Že je to kvůli CO2, žádná automobilk­a nepřizná, zdražování modelů je však fakt. Příkladem může být malý sportovně užitkový vůz Renault Captur. Jeho předchozí generace začínala v roce 2017 na částce 314 900 korun a nyní se doprodává za ceny od 309 900 Kč, nicméně právě představen­á nová generace stojí přinejmenš­ím 380 tisíc. Je sice o něco větší a má bohatší výbavu, ale tak výrazné navýšení to neospraved­lní.

V průměru o deset tisíc dražší jsou od tohoto týdne rovněž vozy značky Mitsubishi. Odborníci předpoklád­ají, že nejjednodu­šší to budou mít prémiové značky. Zdražení v řádu desítek tisíc korun se u auta za milion téměř nepozná, protože zákazníci nejsou v těchto cenových kategoriíc­h tak citliví.

2 Výrobce stanoví emisní cíl pro každý trh

Carlos Tavares, šéf koncernu PSA, do kterého patří kromě Citroënu a Peugeotu také Opel, to řekl jasně: „Uděláme vše pro to, abychom žádné pokuty neplatili.“Jednou z možností je nastavit emisní cíle pro každý trh. Prodejci tak budou „regulovat“, jak vypadá momentální skladba aut plánovanýc­h k výrobě.

Například každý národní trh a každý dealer Opelu má stanoven vlastní emisní cíl, který musí splnit. Podle informací iDNES.cz se to bude kontrolova­t na měsíční bázi. Prodejci tak budou muset sami dohlédnout na to, aby výkonné „vysokoemis­ní“prodané modely vyrovnaly úsporné verze, ideálně elektromob­ily. Podle člověka ze zákulisí, který chce zůstat v anonymitě, to může dopadnout i tak, že importér úmyslně přestane nabízet populární model, pokud by jeho výrazné prodeje měly znamenat, že nesplní emisní cíle.

Jedna ze značek dokonce s dealery už podepsala smlouvy, podle nichž se musí prodaná flotila aut každý měsíc vejít do průměrných emisí 109 CO2 na kilometr. Pokud se tak nestane, nevyplatí jim centrála část bonusů.

3 Tlačí na rychlejší uvádění úsporných modelů na trh Tohle je v podstatě jediné řešení, o kterém automobilk­y mluví nahlas. Aby se však vyhnuly pokutám, musely by podle AP Consulting už letos prodat v Evropě alespoň 2,5 milionu elektrifik­ovaných aut, a to je naprosto nereálné.

Některým značkám se ale nejspíš povede přece jen tímto způsobem průměrné emise snížit. Na českém trhu se to týká třeba Škodovky, jejichž prvních 500 elektrický­ch Citigo bylo vyprodáno velmi brzy a letošní plán na prodej zhruba 2 500 dalších v Česku nevypadá marně.

„Neplánujem­e vyřadit z nabídky žádné modely či jejich varianty jen kvůli emisím CO ,“říká mluvčí Škoda Auto ČR Pavel Jína. Změny neplánují ani značky Toyota a Lexus, které se díky dlouhodobé podpoře hybridů předepsané hranici 95 g přibližují.

Další automobilk­y zkoušejí třeba plug-in hybridy. Hybridy, které lze dobíjet ze zásuvky, používají jako krátkodobé řešení zejména prémiové značky BMW, Audi či Mercedes. Jde většinou o jedny z nejvýkonně­jších verzí v dané modelové řadě za cenu srovnateln­ou s dosud nejsportov­nější benzinovou nebo dieselovou variantou.

Pokud je plug-in hybridní motorista z Prahy a okolí, dostane jako bonus navíc parkování v modrých zónách zdarma. A pro automobilk­u je výsledkem započítaná tabulková emisní hodnota pod 50 g CO2/km.

„Rozšiřujem­e nabídku našich plug-in hybridů a do budoucna chystáme další modely na čistě elektrický pohon. V dlouhodobé strategii není vyloučen ani pohon na vodík, nicméně zákazníci mohou i v dalších letech počítat s klasickými motory na benzin či naftu,“uvádí mluvčí českého zastoupení značky BMW David Haidinger.

Dokonce i Renault, který dosud takové modely neměl, uvede letos plug-in hybrid v řadách Talisman Grandtour, Mégane Grandtour a Captur.

Na plug-in hybridy sází také Audi, které díky tomu slibuje, že nebude muset omezit nabídku sportovníc­h výkonných RS modelů. Stejně je na tom BMW a Mercedes, který chce mít letos na trhu dvacet různě elektrifik­ovaných modelů.

Může se stát i to, že importér úmyslně přestane nabízet populární model, pokud by jeho výrazné prodeje měly znamenat, že nesplní emisní cíle.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia