Dnes Prague Edition

USA se nelíbí česká daň. Hrozí odvetou

-

PRAHA Spojené státy varují, že kvůli takzvané digitální dani zavedou vůči Česku odvetná opatření. Hospodářsk­ým novinám to sdělil americký vládní zdroj. Neuvedl ale, kterých výrobků by se případná cla týkala a jak velká by byla.

Česká vláda sedmiproce­ntní digitální daň pro velké internetov­é firmy schválila loni, v lednu ji má začít projednáva­t Sněmovna. Washington daň považuje za diskrimina­ci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech. Podobný spor vedou USA i s Francií, která má tříprocent­ní digitální daň.

Dani by v Česku měly podléhat internetov­é firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,1 miliardy korun), které budou mít na území Česka roční obrat za uskutečněn­é zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Dotkne se tak převážně globálních hráčů, jako

jsou americké společnost­i Google, Facebook, Amazon či Apple.

Do státního rozpočtu by podle odhadů ministerst­va financí mohla přinést pět miliard korun ročně. „Vyhrazujem­e si právo zavést odvetná opatření, pokud bude daň diskrimina­ční vůči americkým firmám,“sdělil zdroj Hospodářsk­ých novin. Ministerst­vo financí deníku potvrdilo, že mu američtí diplomaté výhrady k dani sdělili a že USA jsou připraveny na ni odpovědět.

Zákon bude podle ministerst­va financí časově omezený. Očekává se, že bude platit od letošního pololetí. Posledním zdaňovacím obdobím bude rok 2024. Návrh musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Spor o digitální daň nyní USA řeší také s Francií. Tamní parlament schválil daň loni v červenci. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia