Dnes Prague Edition

Profesioná­lní přeběhlíci

Středně velcí prodejci energie sílí. Někteří mají o polovinu víc klientů než před rokem.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Zhruba každý třináctý Čech zběhl loni k jinému dodavateli elektřiny nebo plynu. A ačkoliv změn neproběhlo loni tolik jako v rekordním roce 2018, je vidět, že trh je v pohybu. Jednoznačn­ými vítězi jsou středně velké firmy, jako například MND či Energie ČS. Tyto podniky už přilákaly desítky tisíc zákazníků a jejich portfolio se loni dál rozrostlo, a to zhruba o 40 procent.

„Pravidla trhu s plynem a elektřinou jsou dobře nastavena tak, aby nebránila akvizicím nových zákazníků. To umožňuje menším firmám růst, pokud mají dobrou nabídku. A nižší cena je stále pro většinu českých spotřebite­lů rozhodujíc­í,“říká výkonný ředitel Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií a analytik ENA Jiří Gavor.

Nové zákazníky však přitahují také dominantní dodavatelé – ČEZ a innogy (dříve RWE). Klienti jim však přibývají u té komodity, s níž nebyli v minulosti spjati. Zatímco „elektráren­ský“ČEZ boduje v plynu, kdysi jediný dodavatel plynu innogy zase v elektřině. Firmy těží ze své velikosti a klientům mohou nabídnout kombinaci obého pod jednou střechou.

„Zákazníci zohledňují i ostatní parametry a služby, které dodavatel nabízí. Stále častěji se setkáváme se zákazníky, kteří v minulosti přešli k menšímu, alternativ­nímu dodavateli. Po čase se rozhodli vrátit k většímu dodavateli, a čerpají tak i další benefity, které jsou jim zdarma nebo se slevou nabízeny v rámci cenových balíčků,“uvádí energetick­ý analytik srovnávací­ho portálu Ušetřeno.cz Tomáš Suchý.

Podle odborníků i průzkumů se postupně zvyšuje počet lidí, kteří mění svého dodavatele opakovaně, třeba i každý rok. Zdaleka však ještě nejde o většinu „přeběhlíků“. Středně velcí dodavatelé ale cílí také na lidi, kteří jsou stále u svého prapůvodní­ho dodavatele.

„Je tu velká skupina lidí, která ještě nikdy změnou neprošla. Nicméně i oni začínají stále více chápat reálnou hodnotu úspory. Jsou sice konzervati­vní, je těžší je přesvědčit, ale o možnosti úspor se stále více zajímají,“říká člen představen­stva Energie ČS Jan Kovalský.

Středně velcí hráči obvykle lákají tyto klienty prostředni­ctvím ceny. Svou roli ovšem hrají také masivní marketingo­vé kampaně. Na ní vsadila třeba právě společnost MND, která patří do skupiny KKCG jednoho z nejbohatší­ch Čechů Karla Komárka.

Marže se prudce snížily

Trhu s elektřinou vévodí ČEZ s více než 2,4 miliony zákazníků z celkových zhruba šesti milionů registrova­ných odběrných míst. Na druhou

Podle odborníků i průzkumů se postupně zvyšuje počet lidí, kteří mění svého dodavatele opakovaně, třeba i každý rok.

Cílem nejmenších hráčů může být nabrat určitý počet klientů – aspoň jednotky tisíc – a pak je prodat větším obchodníků­m.

stranu, trh je značně roztříštěn­ý a pohybuje se na něm obrovské množství pidihráčů.

Operátor trhu OTE eviduje 83 prodejců, kteří mají alespoň stovku zákazníků. Přes šedesát má však méně než deset tisíc klientů, z nich polovina nedosáhla ani na tisícovku. Podle lidí, kteří se na trhu pohybují, nicméně nemohou všechny tyto „garážové“firmy dlouhodobě přežít.

Marže u prodeje elektřiny se totiž dramaticky snížily. Zatímco dříve prodejci vydělávali na jedné megawattho­dině stokoruny, nyní jsou to spíše desetikoru­ny. Akvizice nových zákazníků se navíc stále prodražuje.

Cílem nejmenších hráčů může být nabrat určitý počet klientů – tisíce – a pak je prodat větším obchodníků­m. Je však otázka, zda s takovou strategií uspějí. Není jisté, zda takové portfolio „nasbíranýc­h“klientů bude nakonec pro potenciáln­ího kupce dostatečně atraktivní. Navíc se může jednat o „přelétavce“, kteří jdou vždy za lepší cenou a nového dodavatele jednoduše opustí.

Lidé z oboru nečekají, že by se letos trh oproti loňsku výrazněji rozhýbal, změn dodavatelů má být zhruba stejně jako loni. Zájemců o přechod k jinému obchodníko­vi totiž výrazně přibývá ve chvíli, když dochází k plošnému a skokovému zvýšení cen. A to se stalo právě v rekordním roce 2018. Navíc řada lidí se tehdy uvázala k dodavateli na dva až tři roky.

„Na trhu bude velkou událostí prodej innogy. Nějaké menší akvizice jsou ve hře stále, ale nečekám vynucené prodeje z titulu bankrotové situace. Současné nízké ceny plynu naopak nahrávají malým hráčům,“říká Gavor.

„Lze také předpoklád­at, že někteří menší dodavatelé mohou spojit své síly. Nicméně tyto změny by neměly mít výrazný dopad na vývoj cen, protože dodavatelé už mají energii na rok 2020 z velké části nakoupenou,“doplňuje Suchý.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia