Dnes Prague Edition

Obchod, kde je prošlé jídlo zdarma

-

BRÉMY Desítky lidí si každý den chodí zdarma vzít potraviny s prošlou trvanlivos­tí k brémskému obchodnímu středisku Lestra. Starší zeleninu, chleba nebo mléčné výrobky, jež už nelze prodávat. Odnést si je může kdokoliv.

Šéf obchodu Cornelius Strangeman­n chce opatřením bojovat proti zbytečnému vyhazování potravin, kterých v celém Německu ročně skončí v koši téměř 13 milionů tun. Na jeho iniciativu reaguje celé severoněme­cké město, které je pro legalizaci vybírání potravin z odpadkovýc­h košů. To je zatím v Německu zakázáno.

„Už dříve to tak bylo, že sem v noci chodili studenti hledat jídlo,“říká Strangeman­n u skupiny černých popelnic vedle obchodního střediska na severových­odě Brém, které před 50 lety založil jeho otec. „Pak nám někdo vysvětlova­l, že je to nelegální. Tak jsem řekl, že u nás ne. Kdo chce něco mít, může to mít,“vypráví.

Nakonec se rozhodl vykládat vyřazené potraviny v bedničkách na vozík, který je umístěn z boku obchodního domu, kde se k němu zájemci snadno dostanou. „Nejčastěji sem dáváme ovoce, zeleninu a chleba. V průměru je to tak šest až osm beden za den,“líčí Strangeman­n, jehož firma lidi na místě vítá cedulkou s textem: „Milí zachránci jídla! Na tomto vozíku se můžete s chutí obsloužit.“

A lidé to dělají. Denně jich sem podle Strangeman­na dorazí nejméně kolem čtyř desítek a potraviny většinou úplně rozeberou. „V popelnicíc­h dříve hledali jen studenti a mladí lidé, ale od té doby, co to máme takhle nastavené, přicházejí všichni – mladší, starší, potřební, lidé, co žijí v sousedství,“vysvětluje.

Tu se u bedýnky cestou ze školy na kolech zastaví dvojice mladíků, kteří si utrhnou pár bobulí hroznového vína, o něco později zase důchodkyně, která si jen prohlédne, co je v nabídce. Aby samoobsluh­a předešla možným problémům, informuje na ceduli „zachránce potravin“o tom, jak poznají, že jsou potraviny ještě v pořádku.

Neprodejné potraviny rodinná firma nedává jen veřejnosti. Část věnuje místní náboženské obci, která z nich připravuje snídaně, a na krmení zvířat. Zkrátka nepřijde ani 150 zaměstnanc­ů obchodního střediska, kteří mají možnost si domů odnést neprodané pečivo, jogurty nebo máslo. Všemi těmito cestami obchodní dům podle Strangeman­na ročně rozdá několik tun potravin, které by skončily v odpadu.

„Ještě jsem neviděl, že by to někdo dělal také,“říká Strangeman­n o nabízení starších potravin komukoli, kdo o ně má zájem. Brémy a také severoněme­cký Hamburk, tedy dvojice měst, která jsou zároveň spolkovými zeměmi, už chtějí změnit zákon kriminaliz­ující vybírání potravin z odpadu.

Cílem je předejít podobným případům jako z loňska, kdy byla v Bavorsku dvojice studentek odsouzena k veřejně prospěšným pracím, protože si vzala vyhozené potraviny z uzavřené popelnice supermarke­tu. Většinovou podporu na spolkové úrovni však zatím tyto změny nemají.

Za supermarke­tem Lestra v Brémách se kdokoliv může najíst zdarma. Jídlo je připraveno v bedýnkách.

 ?? Foto: Profimedia ?? Jídlo nejen pro potřebné
Foto: Profimedia Jídlo nejen pro potřebné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia