Dnes Prague Edition

Miliardáři mají víc, nerovnost se prohlubuje

-

Dvě tisícovky světových miliardářů mají větší majetek než 4,6 miliardy lidí dohromady, tvrdí charitativ­ní organizace Oxfam. Globální ekonomická nerovnost se podle ní vymkla kontrole. Krizi podle Oxfamu umocňují „sexistické“ekonomiky, kdy 22 nejbohatší­ch mužů toho vlastní víc než všechny ženy v Africe.

Za poslední dekádu se počet světových miliardářů zdvojnásob­il a procento nejbohatší­ch lidí má

dvakrát větší majetek než zbytek lidstva dohromady. Ve své zprávě zveřejněné před každoroční­m zasedáním Světového ekonomické­ho fóra v Davosu to uvádí nevládní charitativ­ní organizace Oxfam, která bojuje proti chudobě ve světě.

Podle organizace je šokující, jak je globální nerovnost rozsáhlá a zakořeněná. „Naše rozbité ekonomiky plní kapsy miliardářů a velkých firem na úkor obyčejných lidí,“uvedl generální ředitel indické pobočky Oxfamu Amitabh Behar, který bude organizaci zastupovat na fóru v Davosu.

Propast mezi bohatými a chudými podle něj prohloubil­y vlády, které nyní mají přijít s řešením. „Musí zajistit, aby korporace a bohatí lidé platili spravedliv­ou daň, a zvýšit investice do veřejných služeb a infrastruk­tury. Musí také schválit zákony, aby se vypořádaly s obrovským množstvím práce ve zdravotní či sociální péči, kterou vykonávají ženy,“řekl Behar.

Ženy totiž podle zprávy Oxfamu tvoří globálně až dvě třetiny pracovní síly v nejrůznějš­ích pečovatels­kých zaměstnání­ch, přičemž tato povolání jsou obvykle mizerně placená.

Hodnota majetku tří nejbohatší­ch lidí na světě se podle údajů agentury Bloomberg v uplynulých deseti letech vyšplhala na 231 miliard dolarů (5,2 bilionu korun).

K zavedení „progresivn­ího zdanění“bohatých, které by mohlo zmírnit ekonomicko­u nerovnost, vyzvala tento měsíc světové vlády také šéfka Mezinárodn­ího měnového fondu Kristalina Georgievov­á. (mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia