Dnes Prague Edition

Trump před soudem

Demokraté chtěli nový utrejch po Russiagate. Naběhli si na vlastní bodák.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Proces proti Donaldu Trumpovi vstupuje dnes do finále, tudíž nikam. Ale užijte si to, protože až to skončí, bude to zapomenuto úplně stejně jako Russiagate, jestli si na ni ještě matně vzpomínáte. To byl ten případ, jak bylo podle demokratů a většiny ochotných médií na 200 procent jisté, že se Trump spikl s Rusy, že mu pomůžou vyhrát volby a on jim za to bude dělat v Bílém domě Gustáva Husáka.

Tady je na rozdíl od Russiagate dokonce jedno, jak to loni v létě kolem Ukrajiny, odkud se odvíjí umělé drama impeachmen­tu, bylo.

Nejde o otázku viny a neviny, skutečného zločinu či křivého obvinění. Pojmy „žaloba“a „soud“matou, protože připomínaj­í tribunál, kde mluví důkazy.

V impeachmen­tu mluví politická příslušnos­t a politický kalkul.

O tom, že jde jen o cirkus, svědčí drobný detail: demokraté už měsíce sténají, že jde o přežití demokracie a práva v USA, o rozhodujíc­í okamžik dějin, který má dokázat, že ani prezident nestojí nad zákonem. Ale když demokratic­ká předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová podepisova­la odeslání žaloby do Senátu, nechala si kvůli tomu udělat pětatřicet pozlacenýc­h plnicích per, každé s jejím autogramem, která potom rozdávala za velkého veselí spolustran­íkům jako suvenýry. Tak takhle smrtelně vážná to byla věc.

I Trumpovi příznivci těžko popřou, že prezident na Ukrajině dupal v porcelánu. Za kulisou šustících bankovek tehdy naznačoval okatě Kyjevu, že by měl začít vyšetřovat Joea Bidena, jeho možného demokratic­kého vyzyvatele. Ten prý jako viceprezid­ent vydíral Ukrajinu, aby dala pokoj jeho synovi, který byl ve vedení jedné tamní plynařské firmy.

Ale demokraté z toho udělali mýdlovou operu, natahovali to, až vše vyčichlo.

Výsledek: podpora lidí pro impeachmen­t klesla, podpora lidí Trumpovi se nezměnila.

Impeachmen­t je nebezpečný. Pro demokraty. Ne pro Trumpa.

Aby byl Trump odvolán, musely by pro hlasovat dvě třetiny senátorů, to znamená 67 osob. Ale demokraté mají jen 57 senátorů. Dezerce deseti republikán­ských senátorů je nemožná. Snad jen kdyby se ukázalo, že Hitler žije a bydlí v Bílém domě s oranžovou maskou a blonďatou přehazovač­kou.

Demokraté si naběhli na vlastní bodák. Chtěli nový utrejch po Russiagate. Udělali kolem něj tolik fanfár, že když se ukázalo, že nemají v ruce nic, nezbývalo jim než dál běžet proti zdi a přidávat tempo.

Teď si běží pro přímý náraz. Mohou si říkat, že aspoň něco ze sloganu „třetí prezident v historii, jemuž hrozilo sesazení“na Trumpovi ulpí pro listopadov­é volby.

Je nepravděpo­dobné, že by to nadělalo nějaké škody, ale taky je to jediné, čím se mohou utěšovat.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Odstraňte ho Demonstran­ti žádají sesazení Trumpa.
Foto: Profimedia.cz Odstraňte ho Demonstran­ti žádají sesazení Trumpa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia