Dnes Prague Edition

Experti: Virus se přenáší mezi lidmi

Čínský virus ukazuje zuby: Počet nakažených stoupl nejméně na 217, třetí člověk zemřel.

-

PEKING Šíření záhadného koronaviru původem z východočín­ského Wu-chanu se nezastavil­o, ale naopak akceleruje. Do včerejška stoupl v Číně počet potvrzenýc­h případů zápalu plic způsobenéh­o novým a dosud málo prozkouman­ým druhem koronaviru nejméně na 217. Za poslední tři dny se tak jedná o více než trojnásobn­ý nárůst.

Co je však ještě horší, zdá se, že odborníci potvrdili přenos viru z člověka na člověka. To nebezpečí zásadně zvyšuje – onemocnění by se mohlo šířit daleko rychleji, než se dosud předpoklád­alo. Podle čínské národní zdravotní komise, jíž včera citovala agentura Sin-chua, se virem od pacienta nakazil člen zdravotnic­kého personálu. A to přinejměnš­ím ve dvou případech.

Podle vědců z britského Centra pro analýzu globálních infekčních nemocí při Královské univerzitě v Londýně je rozšíření infekce patrně mnohem rozsáhlejš­í, než je dosud známo. Na základě propočtů pravděpodo­bnosti experti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1 700.

Čína včera navíc oznámila, že nákaze podlehl již třetí člověk. První případ nového koronaviru ohlásila u návštěvnic­e z Číny také Jižní Korea. Už dříve byly evidovány dva případy také v Thajsku a jeden v Japonsku.

Vždy šlo o osoby, které přicestova­ly z Wu-chanu.

Zdravotnic­ké úřady ve Wu-chanu, odkud se choroba šíří, včera uvedly, že ve městě se o víkendu objevilo 136 nových případů koronaviru. Pětatřicet pacientů onemocnělo těžce, stav devíti lidí je kritický.

Čínská metropole Peking hlásí pět nových případů a jihočínská provincie Kuang-tung 14. Jde o první výskyty infekce v Číně mimo Wu-chan. Některé pekingské případy byly zaznamenán­y v obvodu Ta-sing, kde je mezinárodn­í letiště.

Zdravotníc­i se obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislost­i s oslavami lunárního Nového roku tento týden, kdy se vydávají na cesty stovky milionů Číňanů.

Světová zdravotnic­ká organizace navíc upozornila, že některé z případů nevypadají, že by byly nějakým způsobem spojeny s tržištěm ve Wu-chanu, kde se prodávají mořské plody. Právě trh Chua-nan byl přitom považován za místo, odkud se virus začal šířit.

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby, jako jsou dýchací onemocnění SARS či MERS. Experti se domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, ale zároveň upozorňují, že se o jeho původu ví velmi málo. (ČTK, kro, AP)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nakažených přibývá Pacient s podezřením na nákazu novým koronavire­m ve Wu-chanu míří do místní nemocnice.
Foto: Profimedia.cz Nakažených přibývá Pacient s podezřením na nákazu novým koronavire­m ve Wu-chanu míří do místní nemocnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia