Dnes Prague Edition

Baleáry chtějí zkrotit nezřízené pitky turistů

-

MADRID Úřady na španělskýc­h Baleárskýc­h ostrovech už ztratily trpělivost s nevázaným pitím alkoholu, za kterým sem tradičně jezdí především mladí Evropané.

Regionální vláda přišla s novým přísným zákonem, který tomu má učinit přítrž. Rozsah rázných opatření nemá v jiných turistický­ch místech Středomoří obdoby.

Začíná to tím, že na ostrovech, jako je Ibiza či Mallorca, budou muset všechny obchody s alkoholem zavřít nejpozději v půl desáté večer, otevřít budou moci až po osmé ráno. Až doteď měly otevřeno celou noc.

Dále musí tamní restaurace zrušit všechny marketingo­vé akce povzbuzují­cí k bezuzdné spotřebě alkoholick­ých nápojů, jako jsou „happy hours“či akce typu „dva nápoje za cenu jednoho“.

Skončí také organizova­né poznávací akce, během kterých návštěvníc­i putují v rychlém tempu od hospody k hospodě, s cílem poznat co nejvíc místních podniků. Stejně tak se ruší výletní čluny s nápojovou nabídkou, na kterých se obvykle osazenstvo rychle opíjelo.

Pokuty za porušení nových pravidel nebudou malé, částky sahají až k 600 tisícům eur. Majitelům, kteří se dopustí závažnější­ch prohřešků, hrozí zavření podniku po dobu až tří let.

„Je to výjimečný zákon, který si vyžádala výjimečná situace,“komentoval opatření Iago Negeruela, baleárský ministr pro turistiku.

Další oblastí, na kterou se zákon zaměřil, jsou „skoky z balkonů“, jiné časté výstřelky bavících se mladých turistů. Mnoho opilých návštěvník­ů každoročně zahyne, když se snaží skočit do hotelového bazénu pod okny či šplhají za přáteli do sousedních pokojů.

Baleárští obchodníci, závislí na turistice, ale mají obavy, zda v budoucnu nepoklesne příliv návštěvník­ů. „Myslím, že toto opatření je značně přemrštěné,“prohlásil José Tirado, šéf turistické asociace na Mallorce. (sla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia