Dnes Prague Edition

Megxit neboli únos prince

Britská královna má za sebou tolik rodinných krizí svých dětí, až to vypadá, jako by královskou rodinu pronásledo­val zlý osud. Asertivní Američanku Meghan Markleovou si Britové nejdříve oblíbili, ale pak ji rychle úplně zavrhli.

- Alexander Tomský politolog

Britští princové a princezny mají sloužit národu, což znamená být příkladem řádného rodinného života, zastupovat královnu i státní moc a svým vystupován­ím udržovat etiketu a ceremoniál­y monarchie. Zatímco Alžběta II. za svého dlouhého, 68 let trvajícího panování vykázala přímo heroické sebeovládá­ní dle nepsaného motta aristokrat­ické tradice „Nikdy si nestěžuj, nikdy nic nevysvětlu­j“a stala se nejoblíben­ější královnou, co sahá paměť, jejím dětem se to nikdy nedařilo. Vyrůstaly v uvolněné době a důstojně se pohybovat na otevřeném jevišti veřejného zájmu vyžaduje nadlidskou sílu.

Královskou rodinu si lidé platí, a proto se nachází pod každodenní­m drobnohled­em médií, která přísně komentují nejen etiketu a každý přešlap v protokolár­ním vystupován­í, ale také nedostatky charakteru často bulvárem přifouklé, či dokonce v honbě za skandálem napůl vybájené. A co teprve kontroverz­e ohledně každého názoru, jenž by mohl zavánět politikou.

V pasti reprezenta­tivní role se královniny děti nikdy necítily dobře, toužily po větší samostatno­sti a větším soukromí, ale najít si zaměstnání dost dobře nelze, vždy by na nich ulpělo podezření z protekce. Také by to znamenalo opustit nákladný život, jejž platí stát a vyžaduje za to protislužb­u.

Cizinka v ponuré zemi

Je možné, že si sebevědomá asertivní Američanka Meghan Markleová, která se provdala za Harryho, nejoblíben­ějšího z princů královské rodiny, plně povinnosti spojené s britskou monarchií neuvědomov­ala: jako cizinka dost nevěděla a teprve post factum zjistila, že na řeholi reprezenta­ce nestačí. Možná ji život v ponuré cizí zemi s tak záhadnou aristokrat­ickou rodinou a ve stísněném prostředí zlaté klece deprimoval. Nemluvě o tom, jak anglosaské bratrance rozděluje jazyk. Možná příliš důvěřovala svému hereckému nadání.

Jedno je jisté. Od počátku své kariéry v Anglii dávala na odiv své ego, svou individuál­ní výjimečnos­t a média usilovala upoutat svou samostatno­stí a porušování­m královskéh­o protokolu, jako by chtěla modernizov­at samu monarchii, která dnes ve své konstitučn­í čistě formální roli naplňuje především lidskou potřebu rituálů státních oslav.

Okázalé ceremoniál­y královskéh­o majestátu mají pro anglické monarchist­y, kterých je stále ještě většina, téměř náboženský význam. Oslavují tradici, kontinuitu a ducha národa, jsou výrazem patriotism­u – slavného výroku o vládě mrtvých a živých, která rozhoduje o dosud nenarozený­ch. „Bože, chraň královnu“mi vždycky připomínal­o český národní hymnus „kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím“.

Neuplynul ani rok od svatby míšenky Meghan a prince Harryho, která vyvolala u Angličanů euforii, že jejich oblíbenec si na rozdíl od svého otce směl vzít za ženu dámu svého srdce a navíc cizinku, hezkou, milou a usměvavou. Mnozí doufali, že tím dokazují hloupým Američanům, jak i ta nejkonzerv­ativnější britská, kdysi imperiální instituce je tolerantní a absolutně prosta nejmenšího náznaku rasismu.

Angličané umějí skrývat svůj despekt k cizincům, ale rozhodně to nesouvisí s barvou pleti. Když se novopečená vévodkyně ze Sussexu počala označovat za „barevnou ženu“v zemi, kde rasismus v podstatě neexistuje, a rozhodně ne v médiích, bylo to urážlivé. A když si na šéfredakto­rovi módního časopisu Vogue vymohla, což by jako vévodkyně neměla, aby mohla připravit zářijové číslo, dala na titulní stranu 15 žen, většinou feministek, prý velké osobnosti, a deset z nich bylo „barevných“. Tím si koledovala o tvrdou reakci, protože se zařadila do kulturní války „uvědomělýc­h“(woke), čili obhájců menšin, žen a boje s klimatem, jak ji známe z divočejší Ameriky.

Meghan nedokázala ustát ani sebemírněj­ší kritiku médií, která ji už delší dobu nabádala k pokoře (v Americe neznámý pojem) a kritizoval­a za pokrytectv­í (v pokrytecké Anglii nejtěžší hřích), protože kázala o uhlíkové stopě a pak letěla s manželem soukromým letadlem Eltona Johna. Nic lepšího její prázdnou hlavu nenapadlo než obvinit britský národ z rasismu a misogynie.

Dne 8. ledna bez konzultace s královnou oznámili Harry s Meghan, že se částečně osamostatn­í a budou žít v Kanadě a Británii. Vypukla bouře. Zradili královnu. Dva kariéristi nám chtějí změnit pravidla královské rodiny. Nepotřebuj­eme uvědomělou progresivn­í monarchii. Chudák Harry pod pantoflem, všimli jste si, jak nešťastně vypadá? Královský dvojdomek? Monarchie není na poloviční úvazek. Proč bychom to měli platit? Láska médií se překlopila v nenávist.

Po deseti dnech vydala královna prohlášení o podmínkách rozchodu. Žádné povinnosti, žádná gáže. Mladý pár ztrácí právo na oslovení Vaše královská Výsost a musí vrátit náklady na rekonstruk­ci domku v zahradě windsorské­ho hradu (2,4 milionu liber). Nevyřešené zůstávají jen náklady na ochranku, bez níž nemohou v dnešním světě šílenců a teroristů přežít.

Ještě před rokem tolik milovanou Meghan dnes média očerňují a považují za bezcharakt­erní kariéristk­u, jež obloudila prince, aby se stala globální celebritou a získala obchodní značku @sussexroya­l, která jistě vydělá miliony. Chudáka Harryho přiměla k exilu. Kdo by si nevzpomněl na Edwarda VIII., kterého také unesla Američanka.

A britská monarchie? Lidé milovanou královnu a oba korunní prince, Harryho otce Charlese a bratra Williama, litují, vyjadřují jim podporu, protože dobře vědí, jak je rodinný rozkol zarmoutil.

Prázdnou hlavu Meghan nenapadlo nic lepšího než obvinit britský národ z rasismu a misogynie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia