Dnes Prague Edition

Jourová škodí vztahům s Polskem

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Věra Jourová je místopředs­edkyní Evropské komise, v níž má každý stát Evropské unie člena. Německo má předsedkyn­i komise, Francie významného komisaře pro vnitřní trh a služby. Menší státy se musí většinou spokojit s tím, co zbude. Vliv našich evropských komisařů byl slabý a v případě expremiéra Vladimíra Špidly posloužila funkce jako způsob, jak se Grossovo vedení sociální demokracie Špidly zbavilo a odsunulo jej do Bruselu. Šlo o zlaté kopačky.

Věra Jourová z hnutí ANO dostala na starost společné evropské hodnoty, což je zneužiteln­á kategorie. Brusel ji užívá, aby některé státy poučoval, co mají dělat ve své vnitřní politice. Nyní se zaměřuje na Polsko a Maďarsko.

Je naším politickým kapitálem, že Poláci mají z cizinců nejlepší vztah k Čechům, Moravanům a Slovákům. Je smutné, když sympatiím škodí, že se Jourová stala pro Poláky symbolem bruselskéh­o peskování. Neprospívá to našemu státu a škodí sounáležit­osti v rámci visegrádsk­é čtyřky.

Polsko prožívá krizi soudnictví, kdy si část soudců chce vynutit vliv na obsazení soudů. Dle polské ústavy soudce jmenuje prezident republiky na návrh Zemské rady soudnictví, přičemž 15 členů této rady má být voleno ze soudců. Ústava nestanoví, kdo je má volit. Zákon pak upravuje volbu tak, že je ze soudců volí polský Sněm. Části polských soudců se nelíbí, jaké soudce Sněm zvolil do rady. Chtěli by v radě jiné reprezenta­nty a napadají radu i soudce, kteří byli jmenováni na návrh takové rady. Obracejí se pro pomoc do ciziny. A do tohoto vnitropols­kého sporu Jourová zasahuje, což se mnohým Polákům nelíbí.

Premiér Andrej Babiš dává důraz na dobré vztahy v rámci visegrádsk­é čtyřky. Solidaritu s polským premiérem Mateuszem Morawiecký­m vyjádřil v říjnu 2019 účastí na pohřbu jeho otce Kornela Morawiecké­ho, jenž byl významným protikomun­istickým odbojářem a radikálním představit­elem hnutí Solidarita. Babiš byl na pohřbu nejvýše postavený zahraniční host, čímž získal sympatie polské veřejnosti. Na druhou stranu je ale Babiš jako předseda hnutí ANO politicky odpovědný za Věru Jourovou, jejíž činnost narušuje tradiční sympatie Poláků k nám a poškozuje vzájemné vztahy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia