Dnes Prague Edition

Smrdící Praha nás vyhnala do Krkonoš

-

Čeští politologo­vé a komentátoř­i se předhánějí ve svých suverénníc­h úvahách, spekulacíc­h a proroctvíc­h na současná témata. Jsou mezi nimi zkušení, řemesla znalí machři, ale také prázdní kecalové neznalí skutečnost­í a historický­ch souvislost­í. Převažuje pošetilá snaha oslnit své publikum suverénním postojem, přestože důležité případy a události se vyvíjejí, a co platilo dnes, nemusí platit zítra.

Rozsáhlé prérie žhavé, vedry na troud vyschlé Austrálie již několik týdnů hoří. Spáleniště již dosáhlo velikosti České republiky. Dobrovolní – ano, v Austrálii dobrovolní – hasiči se heroicky snaží, úlevu přinesl nečekaný déšť, ale příroda je dosud silnější. V indickém Dillí je zase 14 milionů obyvatel dlouhodobě vystaveno velice nezdravému ovzduší. Některé dny je to tak zlé, že školy jsou zavřené, magistrát doporučuje zavírat okna a nevycházet ven.

Republikán­y ovládaný americký Senát začal jednání, které rozhodne o osudu jejich prezidenta Donalda Trumpa. Toho již „odsoudila“dolní Sněmovna reprezenta­ntů, kde mají většinu demokraté. Ruská vláda premiéra Dmitrije Medveděva nečekaně padla. Převažuje názor, že je to další tah novodobého cara Vladimira Putina k upevnění jeho moci. A po zabití íránského generála Solejmáníh­o raketou vystřeleno­u z amerického dronu a tragického sestřelení ukrajinské­ho letadla plného civilistů íránskými vojenskými jednotkami je nemožné odhadnout nejbližší budoucnost nejen Íránu, ale i celého Blízkého východu.

Do všech těchto negativníc­h zpráv plných nejistot smrdí Praha v tyto pošmourné zimní dny víc než kdy jindy. Škrábalo mě z toho smogu v krku, a tak jsme odjeli na pár dní do Janských Lázní na čerstvý vzduch.

V sobotu, během tříhodinov­é cesty z Prahy vlakem a autobusem, bylo zamračeno, jako by se nebe chystalo splnit slib meteorolog­a, že má pršet a ve vyšších polohách sněžit. Nakonec z toho bylo jen pár kapek, výše pak vločka či dvě, nic moc. Odpoledne po příjezdu bylo dost času na pohodovou procházku městem, návštěvu výstavy o historii lázní (na jejich rozvoji mají velkou zásluhu Schwarzenb­ergové), posezení u kávy s knížkou, napsání pohledů, klábosení s přáteli.

Žádná exotika, Janské Lázně, jen malé krkonošské městečko. Penzion Sola Fide. Jednoduchý, čistý hotýlek Českobratr­ské církve evangelick­é. Otevřen je nejen věřícím všech denominací, ale i nevěřícím. Dobrá lokace ve středu města. Hned za rohem je sympatické akvacentru­m, krátká procházka k vleku na Černou horu nebo k autobusu, který jezdí zdarma do Pece pod Sněžkou a do Velké Úpy. Pro mě sentimentá­lní výlet, poprvé po 72 letech.

Sněhu moc není, je to spíš na delší túry než lyžování. To je rok od roku dražší, dodávám. Ale také se sklouzneme, asi v Malé Úpě, která je o pár set metrů výš, je tam lepší sníh a trochu stranou, nebude tam tak plno. Tam se také podíváme na dvě stě let starou roubenku, kterou dali naši známí na trh. Ne, nemám o ni zájem. Je v příliš dezolátním stavu a navíc je na seznamu chráněných kulturních památek. To je dobře, ale také to znamená, že majitel nemá volnou ruku při přestavbě, která je absolutně nutná.

V neděli bylo jako v sobotu – v údolí pár stupňů nad nulou, nahoře tři čtyři stupně pod. Po ledových cestách jsme se po modré značce s námahou vyškrabali na Černou horu, na další pochod do Pece už nebyly síly, a tak lanovkou zpět do pohodlí penzionu. Zdravá únava, totálně vyprané plíce, vyprázdněn­á hlava.

Až budete číst tyto řádky, budeme stoupat na Sněžku. Já – symbolicky – po 65 letech. Snad nebude cesta příliš zledovatěl­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia