Dnes Prague Edition

Husitská trilogie v kostce

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Tvář celá zbrocená krví má jen jedno čisté místo tam, kde jsou jasně znatelné kontury sejmuté pásky přes oko. Výmluvným motivem láká plakát nejnovější premiéry v pražském Divadle Komedie, kde o víkendu poprvé uvedou inscenaci Husitská trilogie. Jiráskovo veledílo o částech Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč zde režisér Lukáš Brutovský hodlá představit v rámci jednoho večera.

„Jako divák bych se toho nebál, obsáhlou trilogii zahrajeme za necelé dvě hodiny v kuse. Jde o výcuc toho nejdůležit­ějšího,“přibližuje herec Vojtěch Dvořák, jehož tvář právě zmíněný plakát zdobí. Představen­í prý osloví i mladé diváky. „O husitství se zde toho hodně dozvědí; navíc docela experiment­álním stylem, vše se totiž odehrává formou archeologi­ckých vykopávek,“naznačuje režisérův záměr. Jak je z fotografií ze zkoušek patrno, diváky čeká dost netypická scéna, herci se budou pohybovat třemi nafouknutý­mi polokoulem­i.

Žižka, vůdce chuligánů

Tvůrci otevírají více témat. „Původní motiv pravdy a odvahy se nám postupně rozšířil o to, jak se filozofick­á idea může proměnit až v krvavý fanatismus, když se začne zneužívat mocensky a vojensky,“uvedl režisér Brutovský k nastudován­í. „Budeme trochu kritizovat českou povahu,“dodává Dvořák. Právě on postupně ztvární všechny tři hlavní role. „Hus je pan profesor nad věcí, sebevědomý, chytrý, lidé za ním jdou. O to víc je pak překvapen, jak to s ním dopadne. Náš Žižka je takový vůdce fotbalovýc­h chuligánů, český William Wallace. Roháč pak zůstává posledním opuštěným mohykánem, trochu vyšinutým,“přibližuje Dvořák národní hrdiny okem inscenace a svého ztvárnění. „Každý je jiný a doufám, že to bude vidět. Já se totiž fyzicky neměním,“dodává k minimalist­ické režii.

Vedle Dvořáka se v novince objeví další pětice kolegů (Veronika Janků,

Eliáš Jeřábek, Radim Kalvoda, Jan Mansfeld, Petr Reif), která musí zvládnout všechny ostatní postavy.

Dvořák už má za sebou v Městských divadlech pražských několik inscenací včetně Romea a Julie; Husitská trilogie však je zde jeho první rolí v angažmá. „To nešlo odmítnout. Do konce sezony mne ještě v Rokoku čeká zkoušení inscenace Posedlost a dále Drábkovy Kanibalky 2,“hlásí.

Husitská trilogie má v sobotu. premiéru

 ?? Foto: MDP ?? Moderní scéna Nastudován­í Jiráskovy Husitské trilogie v pražském Divadle Komedie nabídne mimo jiné experiment­ální scénu.
Foto: MDP Moderní scéna Nastudován­í Jiráskovy Husitské trilogie v pražském Divadle Komedie nabídne mimo jiné experiment­ální scénu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia