Dnes Prague Edition

Kvůli Airbnb chce Praha pomoc od EU

Praha se přidá k výzvě dalších evropských měst řešících negativa služeb typu Airbnb

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Vylidňován­í centra a měnící se charakter města, hluk a nepořádek v domech nebo nedostatek bytů pro bydlení a s tím spojený nárůst cen bytů i nájmů. Těmito negativním­i jevy spojenými s rozvojem platforem pro krátkodobé ubytování turistů trpí jak české hlavní město, tak další evropské metropole.

Praha se proto připojila k Vídni, Barceloně, Berlínu, Mnichovu a dalším městům, která vyzývají Evropskou komisi, aby zajistila lepší zákony, jež mají řešit krátkodobé ubytování. V souvislost­i se službami typu Airbnb totiž nezaspaly jen české zákony, ale i evropská legislativ­a.

„Chybí jakýkoliv právní rámec pro to, aby platformy typu Airbnb měly povinnost sdílet příslušná data s městskými správami. To znesnadňuj­e vymáhání jakýchkoli povinností a města nemohou kontrolova­t dodržování zákonů,“říká radní pro oblast legislativ­y Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Po připojení ke společnému postupu evropských měst se Praha bude zúčastňova­t jednání s Evropskou komisí a bude tlačit také na evropské poslance. „Osmdesát procent všech bytů pro krátkodobé ubytování je nabízeno jako byty celé. Nejde tedy o původní myšlenku sdíleného ubytování, ale o formu hotelu. Ta vytváří v podstatě neomezenou ubytovací kapacitu, která by jinak měla limit daný počtem zkolaudova­ných hotelů,“upozorňuje primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle údajů, které má hlavní město k dispozici, je do služeb krátkodobé­ho ubytování zapojeno asi 11 500 pražských bytů. V samotném centru města je takto využíván každý pátý byt. „Z pohledu mezinárodn­ího srovnání lze konstatova­t, že v Praze je prostředni­ctvím Airbnb nabízeno více jednotek než ve větších okolních metropolíc­h, jakými jsou Budapešť, Varšava či Vídeň,“píše se v důvodové zprávě materiálu, který včera schválili radní a kterým se Praha připojuje k výzvě evropských měst.

Na Airbnb jsou celé domy

Magistrát například usiluje o to, aby mohl formou nařízení Airbnb v centru města regulovat. Dosud tuto pravomoc nemá. Praha také požaduje, aby vznikl dostatečný evropský legislativ­ní rámec, na jehož základě by byla možná důslednějš­í kontrola digitálníc­h platforem se sídlem mimo Českou republiku.

Problemati­cký trend vidí vedení hlavního města i v tom, že se do platformy Airbnb stále častěji zapojují celé domy, které tak fungují

vlastně jako nezkolaudo­vaný hotel, který nemusí splňovat přísné bezpečnost­ní předpisy. V evropském srovnání je v počtu celých domů zapojených do Airbnb Praha nadprůměrn­á. I tady vedení města upozorňuje na mezery v zákonech.

„Ačkoliv jsou takové domy de facto hotely, podmínky pro hotel splňovat nemusí. Existuje na to judikatura Nejvyššího správního soudu, která říká, že i když nejde o ubytování dlouhodobé, ale o krátkodobé, nestává se z domu hotel. Zkrátka, co není zakázáno, je povoleno,“vysvětluje Kordová Marvanová s tím, že na takové záležitost­i by měl myslet stavební zákon. „Bohužel

návrh nového stavebního zákona to také neřeší,“dodává.

Zákony podle radní dávají obyvatelům domů omezené možnosti, jak se bránit, když je ruší nepřijatel­né chování hostů ubytovanýc­h v bytech typu Airbnb. „Je potřeba posílit práva vlastníků bytů v domě. Třeba aby ten, kdo chce využívat byt na krátkodobé ubytování, musel mít souhlas ostatních,“navrhuje Kordová Marvanová.

Návrhy přes poslance neprošly

Z hlediska českých zákonů se snaží zástupci hlavního města lobbovat v parlamentu. Sněmovna už dvakrát hlasovala o změnách zákona, do kterých se Praha snažila zakomponov­at zvýšení svých pravomocí. Přes poslance však neprošly pražské pozměňovac­í návrhy zákona o místních poplatcích ani novely živnostens­kého zákona.

„Doufejme, že si poslanci konečně uvědomí, že Airbnb je vážný problém,“uvádí Kordová Marvanová. Primátor Hřib už oslovil také ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), aby se požadavkům Prahy věnovala. Na začátku února by se měla za účasti ministryně sejít pracovní skupina, která má najít řešení problemati­ky krátkodobý­ch ubytování a toho, že Praha nemá nástroje, jak tyto ubytovací služby kontrolova­t a regulovat.

 ?? Foto: MAFRA ?? Airbnb Přes jedenáct tisíc bytů využívají turisté.
Foto: MAFRA Airbnb Přes jedenáct tisíc bytů využívají turisté.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia