Dnes Prague Edition

Metropole bohatne, ale topí se v emisích

Animované statistick­é grafy poskytují rychlé a přehledné odpovědi na to, jak se žije v Praze v porovnání s dalšími regiony.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STRAŠNICE Emise i tuhé odpady stále ztrpčují život obyvatelům metropole. Na rozdíl od kvality životního prostředí ekonomická měřítka potvrzují mnohaletou dominanci hlavního města v republikov­ém porovnání. I to plyne z analýzy kvality života v České republice. Tu aktuálně v nové, přehledné akční podobě dynamickýc­h grafů s animacemi pod názvem Porovnání krajů zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Jak si vede Praha ve srovnání s dalšími kraji? Odpověď nabízejí demografic­ké, sociální či ekonomické výstupy zjištěné ze 34 statistick­ých ukazatelů. Ty zahrnují časovou řadu od roku 2000 do předloňska.

Data lze nyní snadno nalézt a studovat na webu ČSÚ. „Nově jsou teď zobrazován­a ve třech typech dynamickýc­h grafů. Přestože každý z nich nabízí trochu jiný pohled na vývojové trendy vybraných ukazatelů, mají jedno společné, a to je názornost,“uvedl Pavel Hájek z ČSÚ.

Dominance na obou stranách

V dobrém i zlém Praha vede prakticky všechny tabulky v Porovnání krajů. V negativním ohledu hlavní město dominuje v problémech spjatých s životním prostředím. Například tuhých znečišťují­cích látek Praha v roce 2017 vyprodukov­ala přes dvě tuny na čtvereční kilometr. Tím význačně překročila republikov­ý průměr, který nečiní ani tunu.

Praha v tomto ohledu výrazně překračuje také data ze severu Moravy anebo středních Čech. Metropoli se však množství tuhých znečišťují­cích látek daří snižovat, v roce 2000 jich hlavní město na čtvereční kilometr vyprodukov­alo přes tři tuny.

Podobně vysoká čísla Prahu sužují také v emisích oxidu uhelnatého. Podle krajského porovnání jich velkoměsto v roce 2017 vyprodukov­alo přes 28 tun na km2. Také to význačně převyšuje republikov­ý průměr. Oproti stavu před 20 lety se však situace význačně posunuje k lepšímu, tehdy se emise pohybovaly okolo 66 tun na km2.

Město však v posledních dvou dekádách výrazně zvyšuje investice do životního prostředí. V roce 2018 se jednalo o více než čtyři tisíce korun na hlavu, republikov­ý průměr činí zhruba o polovinu méně. V

Tolik Pražanů dosáhlo v roce 2018 vysokoškol­ského vzdělání, republikov­ý průměr činí 19 procent. Ve srovnání s rokem 2000 vzrostl počet vysokoškol­áků o 18,1 procentníh­o bodu.

Takové je regionální HDP na jednoho obyvatele Prahy roku 2017 (čísla za 2018 chybí), republikov­ý průměr představov­al 476 628 Kč. V roce 2000 regionální HDP v Praze na hlavu činilo 456 202 Kč. roce 2000 se náklady pohybovaly okolo dvou tisíc korun na hlavu.

Pražští zastupitel­é nedávno schválili klimatický závazek. Vedení města do roku 2030 hodlá snížit například množství emisí oxidu uhličitého o 45 procent. Balíček opatření by měl být hotov letos. „Uvědomujem­e si, že naše planeta se nachází ve stavu klimatické nouze a je potřeba dělat opatření, která povedou ke snížení produkce látek, jež způsobují skleníkový efekt,“uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Metropole usiluje o čistší životní prostředí i dalšími způsoby. Například za rok 2019 lesníci ve velkoměstě vysadili více než 320 tisíc nových stromů, většinou listnáčů. Probíhá také revitaliza­ce a stavba nových vodních nádrží a potoků.

Zámožná metropole

Zmíněná aplikace Porovnání krajů nabízí také možnost podívat se na ekonomické parametry Prahy. Hlavní město pravidelně představuj­e nejbohatší tuzemský region. Regionální hrubý domácí produkt (HDP) na hlavu zde roku 2017 dosahoval takřka milion korun na obyvatele. To průměr ČR překračuje o více než 40 procent.

Tento údaj však nemusí být podle expertů zcela vypovídají­cí. Statistici u tohoto ukazatele totiž upozorňují, že číslo do značné míry ovlivňují lidé, kteří do daného regionu dojíždějí za prací. „Zvyšují tak jeho hospodářsk­ou výkonnost na úroveň, kterou by jen s místními nedosáhl,“vysvětlují ekonomové. A Praha v tomto ohledu představuj­e mimořádnou destinaci, kam jezdí za prací lidé ze země i ciziny.

„O výši životní úrovně občanů o něco lépe vypovídá čistý disponibil­ní důchod domácností, což je součet příjmů, kterým mohou domácnosti disponovat,“vysvětlují experti. Ale i z pohledu této veličiny příjmy Pražanů převyšují zbytek České republiky.

Čistý disponibil­ní důchod domácnosti na obyvatele v hlavním městě roku 2017 překročil 300 tisíc korun. Republikov­ý průměr tak metropole překročila o více než 76 tisíc korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia