Dnes Prague Edition

Tramvaje 15T běžně smějí jezdit šedesátkou, ale vadná kola hrozila tím, že jejich rychlost omezí na 40 kilometrů v hodině.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Šnečí tempo čtyřicetik­ilometrové rychlosti – taková hrozba visela nad pražskými tramvajemi 15T od letošního podzimu. Drážní úřad tak reagoval na několik vykolejení způsobenýc­h vadnými gumovými segmenty tramvajový­ch kol.

Dopravní podnik (DPP) se proti rozhodnutí odvolal, vyměnil dodavatele kritického dílu a několik let se problémem zabýval. O odvolání by měl Drážní úřad podle svého mluvčího Martina Nováka rozhodnout během tohoto týdne.

Vadná kola DPP nepodceňuj­e. Minulý týden pro MF DNES podnik ve Vozovně Motol předvedl, že je problém vyřešen. Cílem přitom není jen zažehnat problémy s hrozbou omezení rychlosti. Výsledkem by mělo být zrychlení i oproti homologaci.

Pražské tramvaje mají v současnost­i povolenou maximální rychlost 60 km/h. Jenže město počítá s rozrůstání­m tramvajové sítě směrem na periferii, či dokonce za hranice metropole a pro přesuny na větší vzdálenost­i šedesátka není optimální rychlostí. Ideálním stavem, kterého by chtěl DPP docílit, by bylo, aby některé tramvaje mohly legálně dosahovat sedmdesáti­kilometrov­é rychlosti. Největší městská firma proto plánuje získat povolení sedmdesátk­y zatím u tramvají 14T a výhledově i pro 15T.

Pozorní řidiči

Prvními, kdo se s problémy kol setkali, byli samozřejmě řidiči. Jim proto DPP adresoval dokument „Technické opatření“. Podle něho mají zpozornět hlavně v momentě, kdy kola začnou v neodůvodně­ných případech prokluzova­t – tedy například za sucha. Skluz přitom signalizuj­e i kontrolka na přístrojov­é desce.

Řidiči musejí problémy ihned nahlásit tramvajové­mu provoznímu dispečinku (PDT). Na místo musí vyrazit

 ?? Foto: 2x Michal Šula, MAFRA ?? Montáž na tramvaji Ve Vozovně Motol kvůli úspoře času opravují kola přímo na soupravách.
Foto: 2x Michal Šula, MAFRA Montáž na tramvaji Ve Vozovně Motol kvůli úspoře času opravují kola přímo na soupravách.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia