Dnes Prague Edition

O co jde v závěru základní části

Kdo sestoupí? Nejen o tom se brzy rozhodne.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Patří mezi nejbohatší Čechy, roky podporuje regionální hokejový klub z Vrchlabí, a především do Česka přiváží světový golf. Teď ale miliardář Petr Dědek chce zachránit i skomírajíc­í pardubický hokej, a tak o víkendu ze svého „pořídil“týmu Michala Vondrku.

Hned v neděli sedmatřice­tiletý útočník zařídil gólem alespoň remízu na Spartě, po které má jeho Dynamo stejně bodů jako předposled­ní Litvínov. A i tam se bije na poplach – už včera Jiří Šlégr jednal se zástupci Unipetrolu, který klub vlastní, aby i oni pustili nějakou tu korunu na posily. „S určitými hráči – především zahraniční­mi – jednáme,“řekl generální manažer Šlégr.

Vpodvečer pak oznámil první výsledek – Chemici výměnou za Adama Jánošíka získali z Plzně reprezenta­čního obránce Michala Moravčíka.

Hokejová extraliga míří do finiše,

má před sebou poslední čtvrtinu základní části a jedno kolo. Jestliže roky platilo, že nejzajímav­ější boje se týkají týmů kolem desáté příčky, tedy kdo poskočí do play off, teď je kruciální, kdo bude poslední.

A tedy kdo sestoupí.

Už tu není záchranná brzda v podobě baráže, a tak namočené týmy hledají posily, které je z bahna vytáhnou. „Mohutně chtějí posilovat Pardubice i Litvínov, takže bude hodně záležet na tom, koho se podaří přivést. Pardubice mají v tomto směru náskok s Vondrkou a Rolinkem,“říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny. Co se týče aktuální formy, je na tom hůř Litvínov, který ze sedmi posledních utkání získal jediný bod. To Pardubice mají za stejné období čtyři body, jenže celkově už odehrály o dva zápasy víc. Leč když se dva perou, brečet může třetí. Hrozba sestupu děsí i Vítkovice, které mají čtyři body k dobru na duo posledních. Další už chrání pohodlný polštář.

O desítku hraje jedenáct klubů a teď se zdá, že „Smolíčka“bude mít jeden z dua Kladno, Olomouc. „Pro celek z Hané hovoří lepší schopnost vozit body zvenku, Kladno má zase Jágra, a to je faktor X. Jeho zdravotní stav ale není setrvalý, bolístek v sezoně měl už dost. Defenziva Kladna je zároveň prostupněj­ší,“míní bookmaker Hanák. Kladno ztrácí především na širších kluzištích, sám Jágr přiznává, že tam jsou chyby víc vidět. „Kdyby nám někdo před sezonou řekl, že na tom budeme takhle, brali bychom to. Byli jsme dost podceňovan­í. Teď bych byl rád, abychom nebyli moc přeceňovan­í a nedělalo se z nás něco, co nejsme,“řekl Jágr isport.cz.

Kdo bude v šestce? Poslední příčku, která zaručuje čtvrtfinál­e, drží Kometa. Má pět bodů náskok na Karlovy Vary, a především talent se na přelomu ledna a února zázračně probrat. Ostatní v šestce pravidelně bodují a též Hanák z Fortuny nepočítá, že by z ní někdo ze současných celků vypadl. Bude mít pravdu? Anebo...

Kdo získá milion? Vítěz základní části bere Prezidents­ký pohár a milionovou prémii. Loni připadla Liberci a i tentokrát je hlavním aspirantem. Na Spartu má bod náskok a především o tři odehrané duely méně. „Spartě navíc trochu dochází dech. Na síle kádru se podepsaly odchody top obránců Ďalogy s Poláškem, řadu utkání urvalo mužstvo až přes prodloužen­í. Liberec působí přesvědčiv­ějším dojmem, Hrachovina potvrzuje, že tým má danou brankářsko­u jedničku, u Sparty to tak jasné není,“říká Hanák.

Překoná Gulaš rekord? Už dal 31 gólů a na 31 přihrál a je jasné, že se potřetí v řadě stane ligovým králem bodování, ale Milan Gulaš míří výš – zbývá mu 15 zápasů, aby posbíral 22 bodů a překonal tak extraligov­ý rekord Martina Růžičky (83 bodů – 40+43). A to je v silách plzeňského snajpra. Tomáš Vlasák, jeho šéf z klubu, mu hodně věří. „Když ho vidím svlečeného, jak je vysekaný, jak si hlídá stravu a jak dbá o tělo, tak je jasné, že je to další aspekt, který mu k těm číslům hodně pomáhá. Je to rozdílový hráč mezi rozdílovým­i. Zkrátka klenot.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Překoná historické maximum?
Milan Gulaš má zatím 62 bodů (31+31) a ve zbývajícíc­h 15 zápasech může atakovat rekordních 83 bodů Martina Růžičky (40+43).
Kdo bude v desítce?
Foto: Profimedia.cz Překoná historické maximum? Milan Gulaš má zatím 62 bodů (31+31) a ve zbývajícíc­h 15 zápasech může atakovat rekordních 83 bodů Martina Růžičky (40+43). Kdo bude v desítce?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia