Dnes Prague Edition

Klopp a spol. dál ohromují.

Rodí se nový hegemon?

-

Pep Guardiola, kouč hlavního konkurenta, to věděl už před Vánocemi. „Dohnat Liverpool? To bude nereálný úkol,“povzdechl si, když jeho Manchester City nabral na lídra jedenáctib­odovou ztrátu.

O necelý měsíc později už mají jasno i novináři. Od nedělního večera, kdy tým kouče Jürgena Kloppa s přehledem porazil Manchester United 2:0 a City jen remizovali s Crystal Palace, se vrhli na počítání.

Nekalkuluj­í, kdo by ještě mohl Liverpool předstihno­ut.

Snaží se vydedukova­t, kdy bude anglický fotbalový suverén slavit.

Dokonce si připravili několik scénářů včetně těch, které by fanouškům v červených dresech chutnaly mimořádně sladce. Co třeba oslavit titul na stadionu Evertonu, největšího rivala? Tam se Liverpool představí 14. března a zvedat pohár nad hlavu bude, pokud...

– mu vydrží forma, díky které je v lize neporažen a má výjimečný průměr 2,9 získaného bodu na zápas

– a pokud si svůj průměr (2,08) udrží také druhý Manchester City.

Reálná je i možnost, že by Liverpool rozjel oslavy právě po vzájemném zápase se City, který přijde na řadu na začátku dubna. A co kdyby byl mistrem už na konci února? I to je matematick­y přípustná varianta, jak vykoumali novináři z BBC.

Že je na takové propočty brzo? A že slavit v únoru je sci-fi, protože by City museli odteď jen prohrávat?

Jistě. Ale už to, že se o liverpools­kém triumfu píše a mluví tak dopodrobna, dokládá, jaký fenomén se u řeky Mersey od Kloppova příchodu v říjnu 2015 zrodil.

Tenhle Liverpool je nastartova­ný tak dobře, že se na něj klidně časem může vzpomínat jako na jeden z nejlepších týmů fotbalové historie. Od chvíle, kdy brýlatý Němec s kšiltovkou usedl na jeho lavičku, se začaly dít věci.

2016: finále Evropské ligy a Ligového poháru.

2018: finále Ligy mistrů. 2019: triumf v Lize mistrů, Superpohár­u i na mistrovstv­í světa klubů.

2020: první titul od roku 1990? To už je téměř jistota, navíc je Liverpool opět velkým favoritem na vítězství v Lize mistrů.

Ohromuje svižným fotbalem, sérií neporazite­lnosti a v anglické lize ztratil od léta jen dva body za říjnovou remízu s United.

Sympatie získává i živelným vystupován­ím a bezprostře­dností: když Egypťan Salah v neděli v nastaveném čase stvrdil vítězství, gólman Alisson, který mu trefu dlouhým výkopem připravil, nadšeně sprintoval přes celé hřiště, zatínal pěsti a doklouzal ke střelci po kolenou.

Pod nebem, které se nad stadionem zbarvilo do kýčovité fialovo-růžové kombinace, sledovali fanoušci další díl hvězdně obsazeného seriálu, který jim Klopp a spol. servírují týden co týden.

Nedivte se, že se nechali strhnout a poprvé v sezoně spustili optimistic­ký chorál „We’re gonna win the league – My tu ligu vyhrajeme“.

„Ať to klidně skandují,“pousmál se Klopp: „Každý má právo oslavovat. Kromě mě a hráčů.“

I když Liverpool model 2020 funguje na první pohled dokonale, trenér-perfekcion­ista v týmu pořád hledá rezervy a nutí hráče, aby uvažovali stejně. Což je hlavní důvod, proč si po letech nenaplněný­ch očekávání Liverpool konečně jde pro vymodlený titul se vší rozhodnost­í – a ještě u toho láme rekordy.

Nebo je přinejmenš­ím dorovnává. Šestnáctib­odový náskok po 22 odehraných zápasech zažila Premier League jen jednou v historii: v sezoně 2005/06 podobně utekla Chelsea a pohodlně dovedla sezonu k očekávaném­u konci.

To samé celý fotbalový svět vyhlíží i teď.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia