Dnes Prague Edition

Petra ničitelka. Rozplakala sokyni

Při exhibici Kvitová šprýmovala s Nadalem. V úvodu Australian Open s ní však legrace nebyla.

- Karel Knap reportér MF DNES na Australian Open

Český duel v prvním kole

Vloňské závěrečné bitvě s Japonkou Naomi Ósakaovou jí těsně unikl titul z Australian Open a věčná sláva s ním spojená. Báječné tažení Petry Kvitové však uhranulo spoustu fanoušků a nezůstalo bez povšimnutí ani u pořadatelů.

Když se v Melbourne minulý týden chystala dobročinná exhibice na podporu boje s rozsáhlými požáry a jejich strašlivým­i následky, Kvitová byla mezi superhvězd­ami večera. „Mému agentovi se ozval přímo ředitel turnaje Craig Tiley. Samozřejmě jsem okamžitě souhlasila,“řekla v pondělí v hlavním sále pro tiskovky po hladkém vítězství nad krajankou Kateřinou Siniakovou.

Ne že by dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka byla v branži za žebračku. To jistě ne. Na akci mezi celebrity typu Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Sereny Williamsov­é ji však pozvali poprvé.

„Super nápad. Snad jsme aspoň trochu pomohli. A docela jsme se pobavili. Paráda. Až na to, že mi Rafa zakázal hýbat se na síti,“připomněla scénku ze smíšené čtyřhry, při níž jí dal Nadal jasné instrukce. Účinkující měli u úst mikrofon, takže jejich hlášky slyšeli fanoušci v hledišti Laver Areny i diváci u obrazovek.

„Všichni byli příjemní,“vyprávěla Kvitová. „Poprvé jsem je zažila v podobné situaci. Jinak se potkáváme někde na chodbě nebo v šatně, když se každý zaobírá svými problémy. Teď jsme chvilku poseděli vedle sebe a popovídali si. O Novakovi jsem věděla, že je vtipálek. Rafa mě svým smyslem pro humor mile překvapil. A Serena? Ta ví, jak se má kde chovat. Takže svou roli zvládla – jako skoro všude.“

Estráda s názvem Rally for Relief vynesla skoro pět milionů australský­ch dolarů čili asi 75 milionů korun. Dalších 1 050 dolarů věnovala Kvitová na nápravu škod způsobenýc­h ohněm v pondělí, když proti Siniakové nasázela sedm es (za každé dává 150 dolarů).

„Můžu být dvakrát spokojená, že mi servis fungoval,“libovala si po triumfu 6:1, 6:0. Zdá se, že se v poslední době konečně dokáže vypořádat s návaly trémy, jež ji dřív zvlášť v začátcích grandslamů ochromoval­y.

„Nervozitu jsem určitě cítila a pokoušela se ji prodýchat. Ale tíha ze mě spadla až po prvních třech gamech,“líčila úvod svého galapředst­avení na stadionu Margaret Courtové.

I nadále v něm perlila tak, že svou dobrou známou z pražské Sparty a fedcupovéh­o družstva dočista zválcovala.

„Myslím, že jsem nehrála špatně, ale Petra mi všechno zabila ze druhého míče,“stýskala si Siniaková. „Něco podobného jsem ještě nezažila. Připadala jsem si, jako bych tenis vůbec neuměla.“

Jindy zarputilá až zuřivá bojovnice pak odcházela z kurtu se slzami v očích.

„Byla to hrůza. V posledním gamu jsem trefila jeden winner a celá aréna tleskala. Nechtěla jsem se rozbrečet, ale byl to vážně trapas.“

Co způsobila, zaznamenal­a na druhé straně dvorce taky Kvitová. Ani ona se necítila dvakrát příjemně: „Všimla jsem si, že má Katka na krajíčku. Sama vím, jaké to je, když se člověk na kurtu trápí. Slzy pak samy vyhrknou.“

V daný okamžik ale sportovní profesioná­lka nesmí podlehnout soucitu. Riskovala by, že se jí polevení vymstí, a než se naděje, průběh utkání se otočí.

„Při ostrém zápasu nejde ubrat a ohlížet se na (plačící) soupeřku. Musíte to prostě hrnout až do úplného konce,“konstatova­la.

Zatímco minulou středu mohla Kvitová na modrém jevišti s ostatními tenisovými esy při rozpustilé show šprýmovat a myslet na charitu, v pondělí musela dorazit svou šichtu bez milosrdens­tví.

Kurt č. 13, 5. zápas:

Výsledky a online zpravodajs­tví na idnes.cz/sport.

 ?? Foto: ČTK ?? Favoritka Petra Kvitová (vlevo) dovolila krajance Kateřině Siniakové jen jednu hru a ta opouštěla kurt se slzami v očích.
Foto: ČTK Favoritka Petra Kvitová (vlevo) dovolila krajance Kateřině Siniakové jen jednu hru a ta opouštěla kurt se slzami v očích.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia