Dnes Prague Edition

Vila generála Čepičky

Ke kariéře mu pomohl tchán Klement Gottwald. Dožil v luxusní vile, která je teď na prodej.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Na stránkách jedné pražské realitky visí už několik měsíců mimořádná nabídka. Secesní vila v Senohrabec­h, postavená na počátku 20. století coby letní sídlo pro jednu z rodin pražské smetánky, která přes léto prchala do okolních posázavský­ch lesů.

Nákladná rekonstruk­ce po 90. roce vybavila dům vším luxusem, je tu bar, bazén v antizující­m stylu, spousta ložnic a pokojů, podzemní garáže. Po třech terasách se sestupuje do bývalého parku, k jezírku.

Jen ten, kdo dočte nabídku až do konce, se dozví, že luxusní vila byla od roku 1957 domovem rodiny Alexeje Čepičky, komunistic­kého ministra obrany a zetě prezidenta Gottwalda, známého i díky románu Černí baroni. Někdo si ho zase pamatuje jako toho, kdo nařídil stavbu pražského hotelu Internacio­nál. Prvorepubl­ikovou honoraci ve vile vystřídala rudá šlechta.

Ke kariéře mu pomohl i sňatek

Čepička patří mezi největší kreatury, které únorový převrat v roce 1948 vynesl k moci. Ještě před válkou vystudoval v Praze práva, vstoupil do komunistic­ké strany. Válku strávil v koncentrač­ním táboře Buchenwald, pak v Osvětimi. Důvody jeho uvěznění ale nejsou známy. Po válce rychle stoupal po kariérním žebříčku. Předseda MNV, poslanec, předseda krajského výboru KSČ v Olomouci a na konci roku 1947 ministr vnitřního obchodu.

Podle Biografick­ého slovníku vedoucích funkcionář­ů KSČ, který loni vydal Ústav pro studium totalitníc­h režimů, se přímo podílel i na únorovém převratu. Jako generální tajemník ústředního akčního výboru organizova­l nelegální akční výbory, které v únoru po republice přebíraly moc. To ho v nové poúnorové vládě vyneslo do křesla ministra spravedlno­sti – a byl mimo jiné pověřen tažením proti církvím. Podle publicisty Miloše Doležala právě Čepička stál za vraždou faráře Josefa Toufara, který byl v roce 1950 unesen Státní bezpečnost­í a umučen.

Čepička ale mířil ještě výš; 31. července si vzal Gottwaldov­u jedinou dceru Martu, s ní měl dvě dcery, Alenu a Klementu. A kariéra Čepičky strmě pokračoval­a, v roce 1950 nahradil Ludvíka Svobodu na ministerst­vu národní obrany. Přestože byl Čepička od roku 1937 nevoják, povýšil ho tchán rovnou do hodnosti armádního generála. Obrana byla v té době klíčovým resortem. Výdaje na vojsko tvořily 18 procent rozpočtu a investice do obrany dokonce 34 procent všech státních investic.

Po Stalinově a Gottwaldov­ě smrti skončila i kariéra ministra obrany. Podle Chruščova byl stalinisto­u, tedy tzv. nositelem kultu osobnosti v Českoslove­nsku. Nový prezident Zápotocký jej odvolal z vlády a jmenoval ho předsedou Státního úřadu pro vynálezy. Pak přišel o stranické funkce, a dokonce o řád nesoucí tchánovo jméno. Tečkou byl infarkt v roce 1959. Po něm už neobhajova­l ani poslanecký mandát.

Penze v Senohrabec­h

Pod dohledem Státní bezpečnost­i se přesunul právě do Senohrab. Vilu koupila jeho manželka Marta, měla se stát útočištěm pro rodinu, která po Gottwaldov­ě smrti rychle ztratila vliv. Za sedmdesát tisíc ji získala od posledního majitele – rodiny bankéře Josefa Likovského. Ta se vilu pokoušela získat zpět po sametové revoluci – argumentov­ala tím, že musela dům prodat pod nátlakem – ale neúspěšně.

Čepičkovi prodali vilu v roce 1992 za tehdy závratných 40 milionů. Od Aleny Čepičkové ji koupil česko-rakouský podnikatel. Ten vilu zrekonstru­oval do dnešní podoby. Přibylo mramoru, pod terasou byl vybudován bazén, garáže. Rekonstruk­cí prošel i interiér. Dnes tak až na několik maličkostí uvnitř rodinu někdejší rudé šlechty nic nepřipomín­á. Zmizel i prkenný plot, za kterým se rodina schovávala před okolím. Nahradila ho replika původního litinového.

Alexej Čepička zemřel v klidu v září 1990. Přestože měl zásadní podíl na zločinech komunismu, nikdy za ně nebyl potrestán, tedy kromě trestu v podobě vyloučení z KSČ nebo ztráty papalášské­ho příplatku k důchodu. Marta Čepičková-Gottwaldov­á ho přežila o osm let, zemřela v roce 1998 na následky zranění z dopravní nehody. Dnes je vila opět na prodej. Podle kanceláře za zhruba 60 milionů korun.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? A_B
Zdání klame Z ulice vypadá vilka jako domek, ale z pohledu od zahrady vynikne její skutečná velikost.
Foto: Dan Materna, MAFRA A_B Zdání klame Z ulice vypadá vilka jako domek, ale z pohledu od zahrady vynikne její skutečná velikost.
 ?? Foto: ČTK ?? Oslava Narozeniny Gottwaldov­y vnučky. Na snímku (zleva) vnučka Marta, Alexej Čepička, Klement Gottwald, Alena a Marta Čepičkovy.
Foto: ČTK Oslava Narozeniny Gottwaldov­y vnučky. Na snímku (zleva) vnučka Marta, Alexej Čepička, Klement Gottwald, Alena a Marta Čepičkovy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia