Dnes Prague Edition

Virus už nakazil více Číňanů než během SARS

MF DNES vyvrací mýty okolo koronaviru

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

PEKING Už i čínský prezident musel včera přiznat, že koronaviru­s se v zemi dál šíří a „situace je složitá“. Počet nakažených – ke včerejšímu večeru jich bylo evidovanýc­h 6 078 – totiž už přesáhl množství lidí, kteří onemocněli během epidemie SARS v roce 2003. Těch bylo tenkrát téměř šest tisíc. Dalších 132 Číňanů už chorobě podlehlo. Varující je zejména fakt, že rychle přibývá onemocnění mimo epicentrum ve městě Wu-chan a okolí.

Virus dál přeskakuje i jinam do světa včetně Evropy, byť tam se vyskytl zatím jen v desítkách případů. Přesto mnohé země činí opatření, jimiž se dočasně chtějí od Číny maximálně izolovat. Například britská společnost British Airways a německá Lufthansa včera oznámily, že kvůli epidemii ruší všechny přímé spoje s Čínou. Mezitím Japonsko jako první už začalo s evakuací svých občanů z Wu-chanu. Také české ministerst­vo zahraničí radí omezit cesty do Číny jen na nezbytné případy (zah).

Koronaviru­s děsí svět. Prvního infikované­ho hlásí například sousední Německo, České republice se zatím nemoc vyhýbá. V Nemocnici Na Bulovce od pátku prověřoval­i sedm lidí a u všech byly testy na koronaviru­s negativní. Ani v dalších nemocnicíc­h se virus nepotvrdil. I tak Česko kvůli nákaze panikaří. Lékárny hlásí nedostatek roušek, lidé zvažují cesty do zahraničí. Nebo se na veřejných místech vyhýbají Asijcům.

Kolem viru s označením 2019-nCoV se zkrátka šíří mýty, MF DNES vybrala ty nejčastějš­í.

1 K nakažení stačí projít kolem?

Jen letmý kontakt s člověkem nakaženým koronavire­m k přenosu choroby nestačí. „Přenos viru je identifiko­ván ve velmi úzkém kontaktu tváří v tvář,“vysvětluje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldov­á. K takovému kontaktu podle ní dochází například v rodině, navíc musí být déletrvají­cí. Pokud jde o zdravého dospělého člověka, je velká pravděpodo­bnost, že nemoc, pokud se jí nakazí, nebude mít fatální průběh. Největší hrozbu virus představuj­e pro seniory, malé děti, chronicky nemocné a lidi s oslabenou imunitou. Nebezpečný je zejména pro ty, které trápí onemocnění dýchacích cest.

2 Pomůže rouška?

Lidé se viru bojí a ve velkém nakupují roušky. Jenže ta textilní před nákazou neochrání. Pokud by koronaviru­s zmutoval tak, že by byl lehce přenositel­ný jako chřipka, ochranou před ním by byly takzvané respirátor­y. Podle odborníků před viry pomůžou jen ty s třídou filtrace FFP 3. Respirátor chrání člověka před pronikáním virů a bakterií zvenku dovnitř. Naopak rouška, s níž nyní lidé chodí po ulicích, dělá opak – člověk s chřipkou nenakazí okolí. Což se však v aktuálním chřipkovém období hodí.

3 Může virus přijít poštou?

Čína je kromě koronaviru zdrojem levného zboží, do Česka putujícího poštou například z e-shopů. Lidé na diskusních fórech spekulují, zda je možné balíčkem dostat právě i koronaviru­s. K jeho přenosu je však potřeba mezilidský kontakt, ne pouhý balíček. Zároveň viry přežijí mimo tělo hostitele jen pár hodin. Dalekou cestu letadlem z Číny do Česka by nezvládly.

4 Jsou letiště bezpečná?

„V únoru máme letět do USA. Koronaviru­s a letiště mě děsí, cestu asi zrušíme,“píše například jedna z uživatelek rodičovské­ho fóra. Letiště jsou nyní pod drobnohled­em. Například letiště v Praze nakoupilo větší zásobu dezinfekce, zaměstnanc­i mají mezi cestujícím­i vyhledávat potenciáln­ě nemocné. Ministerst­vo zahraničí zatím doporučuje promýšlet kvůli koronaviru pouze cesty do Číny. „Ministerst­vo doporučuje cestovat do Číny jen v nezbytně nutných případech,“informuje resort. Cesta do USA či po Evropě tak rizikem rozhodně není.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia