Dnes Prague Edition

Nejdražší přestup Slavia za Součka dostane až 521 milionů korun

Tomáš Souček už patří West Hamu. A Slavia se v Portugalsk­u učí fungovat bez svého lídra.

- David Čermák Jan Palička

Zkaždého gesta, které udělal, bylo znát, jaký má ostych. Klepal se mu hlas, přirozenos­t drhla. A divíte se snad? Vždyť se ukazoval celému fotbalovém­u světu.

S číslem 28, které měl nažehlené na modročerve­ném dresu West Hamu United.

Zatímco se jeho kamarádi v portugalsk­ém Lagosu šourali na trénink u hotelu Cascade a kroužili na nimi racci, Tomáš Souček měnil svůj život. Už nebyl kapitánem Slavie!

„Byl jsem ve Slavii strašně šťastný. Říkal jsem si, co může být ještě lepšího... Ale vyskytla se tahle velká výzva. Chci si prožít svůj sen.“Sen se jmenuje Premier League. Anglická liga, nejlepší a nejbohatší soutěž světa.

Pravda, West Ham zrovna letos hraje o přežití, ale Souček přece nemohl říct ne.

Jako Karel Poborský v létě 1996, když ho oslovil Manchester United.

Nebo Milan Baroš, když si ho za dalších šest let vyhlédl Liverpool.

Spolehlivý a univerzáln­í habán

Souček patří mezi pramálo vyvolených, kteří z podceňovan­é české ligy přeskočili celou fotbalovou galaxii a vyzkoušejí si fotbal v Anglii.

Včera večer na vlastní oči sledoval porážku 0:2, který jeho nový tým schytal od Liverpoolu a v sobotu proti Brightonu třeba nastoupí.

Zatím na zkoušku, protože Součkovi začíná půlroční hostování, za které West Ham zaplatí 113 milionů korun. Pokud se klub během jara udrží mezi elitou, smlouva se automatick­y změní v permanentn­í. Za dalších 408 milionů!

Když to všechno klapne, tuzemský fotbal přepíše rekordy, neboť tak drahý hráč ještě z české ligy nikdy neodcházel.

Ani Poborský do Manchester­u. Ani Baroš do Liverpoolu. Dokonce ani zázračný špílmachr Rosický. Za něj v lednu 2001 zaplatil Dortmund půl miliardy.

Případ Souček je naprosto specifický. Střední záložník s utajeným talentem, velkým snem a mizerným sebevědomí­m. Z podpalubí se vykopal. Vyrostl. Vyspěl. Stal se nejužitečn­ějším hráčem Slavie i celé ligy, pilířem národního týmu, kterému pomohl na mistrovstv­í Evropy.

Překvapilo by, kdyby nepřestoup­il právě teď.

Však také včera reagoval: „Je pravý čas to zkusit.“

West Ham je tradiční klub z Londýna, založený v dávném roce 1895. Má ve znaku žlutá kladiva a české hráče vnímá pozitivně. Působivou stopu tu zanechal gólman Mikloško, dodnes se z tribun ozývají chorály o tvrďákovi Řepkovi. Plus Srníček, Kováč, Laštůvka, Štěch... Jak asi dopadne dobrák Souček? A co bude se Slavií, se kterou Souček vybojoval dva tituly (a zřejmě bude podepsán taky pod třetím)? „Přicházíme o kapitána, podle mě o nejlepšího českého hráče a o skvělého člověka,“vyprávěl včera trenér Jindřich Trpišovský na nejjižnějš­ím cípu Portugalsk­a.

Slávisty totiž kromě příjemných teplot kolem dvacítky a romantické­ho výhledu na skalnaté pobřeží čeká spousta práce. Neohrožený vládce ligy se mění před očima a je otázka, jestli průvan v kabině není až příliš silný. Nevymete z Edenu kouzlo týmu, který kraluje?

Během půl roku se Slavia rozloučila s devítkou hráčů, kteří na jaře výrazně pomohli k titulu: pryč jsou stoperské stožáry Deli a Ngadeu, produktivn­í záložník Stoch, mazáci Škoda s Hušbauerem, poctivec Zmrhala, mladá kometa Král i užitečný náhradník van Burena. A teď i kápo.

Stokrát můžete namítnout, že si mezitím trenéři přivedli posily, které klíčové muže – třeba společnými silami – zvládnou zastoupit. Jenže Souček je jen jeden. Originál, samorost, dříč a zároveň dobrá duše, což je zcela výjimečná kombinace. On běhal za dva, vyhrával klíčové souboje, zakládal akce, měnil rytmus hry a ještě střílel góly.

I ve West Hamu spoléhají na to, že v něm našli poklad. Že pomůže k záchraně. Má být jedním z těch, na které bude kouč Moyes spoléhat.

Slavia si ve zbytku sezony zřejmě bez Součka zvládne poradit, ale co dál? Kouč Trpišovský dobře věděl, proč o Součkovi mluví jako o computeru a proč několikrát zdůrazňova­l, že ho nepůjde nahradit. Jako když ztratíte klíč a do zámku se zoufale snažíte napasovat jiný – nepůjde to. Slavia i její bývalý kapitán včera načali novou éru.

Byl jsem ve Slavii šťastný. Ale vyskytla se tahle velká výzva. Chci prožít svůj sen.

 ?? Foto: Profimedia ?? Tomáš Souček včera na stadionu West Ham United před zápasem s Liverpoole­m. Londýnský klub zaplatí v přepočtu až 521milionů korun, nejvyšší částku za hráče z české ligy. Rekord zatím drží sparťan Tomáš Rosický, v lednu 2001 za něj Dortmund dal 505 milionů.
Foto: Profimedia Tomáš Souček včera na stadionu West Ham United před zápasem s Liverpoole­m. Londýnský klub zaplatí v přepočtu až 521milionů korun, nejvyšší částku za hráče z české ligy. Rekord zatím drží sparťan Tomáš Rosický, v lednu 2001 za něj Dortmund dal 505 milionů.
 ?? Foto: SK Slavia Praha ?? Bez kapitána Slavia vyrazila na soustředěn­í do Portugalsk­a, kapitán Souček ladil detaily smlouvy v Londýně.
Foto: SK Slavia Praha Bez kapitána Slavia vyrazila na soustředěn­í do Portugalsk­a, kapitán Souček ladil detaily smlouvy v Londýně.
 ??  ?? Kladivář Tomáš Souček pózuje v dresu West Ham United, který má ve znaku zkřížená kladiva.
Foto: Getty Images
Kladivář Tomáš Souček pózuje v dresu West Ham United, který má ve znaku zkřížená kladiva. Foto: Getty Images
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia