Dnes Prague Edition

O poselství politickýc­h „ikon“

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Byla to v zásadě taková pithartovs­ká klasika posledních třiceti let. Bývalý lidovecký předseda Senátu Petr Pithart vystoupil na sobotním sjezdu KDU-ČSL jako jeden z nejváženěj­ších hostů. Takto reakci na jeho účast popsal server Aktuálně.cz: „Stačilo, když moderátor zmínil přítomnost bývalého předsedy Petra Pitharta, a následoval dlouhý potlesk. Velmi dlouhý. Určitě dvě, tři, čtyři minuty.“Ve své řeči Pithart v kostce sdělil, že je „nezbytné s dalšími opozičními stranami porazit ve volbách politickou divizi firmy trestně stíhaného podnikatel­e v těžkém konfliktu zájmů“, pročež „je potřeba už před volbami spojit síly“. Následně Pithart lidovce vyzval k volbě takového předsedy, který bude mít odvahu riskovat, protože „voličů, kteří jdou volit vítěze, přijde víc, než je součet všech věrných demokratic­kým stranám. Voliči čekají, že jim dáme reálnou možnost volit vítěze.“Opět následoval sáhodlouhý potlesk. Dál už to všichni znáte. Delegáti lidoveckéh­o sjezdu o slovech Petra Pitharta dlouze diskutoval­i, chválili je a pak si v klidu zvolili Mariana Jurečku. Jediného z kandidátů na předsedu, který se proti předvolebn­ímu spojování s ostatními stranami dopředu důrazně vymezil.

● Zajímavý byl i příběh další dlouholeté ikony. Tentokrát šlo o občanskou demokratku Miroslavu Němcovou a místem dění byl kongres ODS o týden dříve. Jak známo, z vedení tam vypadla nepopulárn­í Alexandra Udženija. Občanští demokraté, kteří mají nepsaný úzus, že je v jejich vedení vždy zastoupena alespoň jedna žena, najednou nevěděli, kam sáhnout. Nepočítáme-li Marii Kubíkovou, která se bez šance na úspěch navrhla sama, žádná žena se do vedení nehrnula. Nominaci na post místopředs­edkyně z nich měla pouze „Mirka – premiérka“, která s tímto sloganem vedla ODS do voleb v roce 2013 v Praze. Na kongresu proto chvíli padaly i vtípky, že tím by se mohlo vše vyřešit. Němcová by se opět přihlásila k Praze a byla zvolena jako zástupkyně něžného pohlaví do vedení. Jenže tento plán podle znalců zákulisí ODS od počátku narážel na dvě věci. Zaprvé by prý už pražská ODS po minulých zkušenoste­ch Němcovou za svoji nepřijala. Zadruhé by téměř jistě neměla u delegátů kongresu šanci. Jak by to dopadlo, se už nedozvíme. Němcová se totiž ještě před volbou nominace na místopředs­edkyni vzdala a podpořila senátora Miloše Vystrčila.

● „Ikonou“své strany je v jistém smyslu také dlouholetá senátorka a nyní poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková. Také to nemá lehké. Aktuálně ji trápí 3. světová válka. „Jsem v šoku. Náhodou jsem na Aktuálně.cz narazila na simulaci 3. světové války. To jsme se všichni opravdu zbláznili? To opravdu chceme, aby se stalo, aby si lidé na myšlenku nové světové války zvykli? Kdo má zájem ukazovat válku jako neškodnou počítačovo­u animaci, kterou lze sledovat z bezpečí svého obýváku?“zeptala se na svém Facebooku. „Budu se ptát právníků, zda něco takového není porušení zákona, který zakazuje propagaci násilí. Věřím, že nebudu sama, kdo se postaví proti vytváření atmosféry, že válka je myslitelná a vlastně by se nic moc nedělo,“dodala. Tak nějak po „gajdůškovs­ku“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia