Dnes Prague Edition

Audit Agrofertu: Komisi vadí 1,6 milionu

Až na jednu výjimku může fond proplatit Agrofertu jeho projekty. Schválila to Evropská komise.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Audity k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) dál zaměstnáva­jí české i bruselské úředníky. Naposledy v úterý o něm na generálním ředitelstv­í pro zemědělstv­í (DG Agri) v Bruselu jednala desetičlen­ná skupina vedená náměstkem ministra zemědělstv­í Jiřím Šírem a generálním ředitelem Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu Martinem Šebestyáne­m. Zemědělské dotací se řešily od rána až do pozdního odpoledne.

Včera pak výše zmínění muži představil­i výsledek. „Obsahem jednání byly tři oblasti předběžnýc­h zjištění učiněných auditory DG AGRI, a to střet zájmů premiéra ČR, oblast nastavení některých podmínek a postupů v Programu rozvoje venkova a možný střet zájmů ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana,“začal ředitel Šebestyán.

Diskuse se točila zejména kolem pravidel pro použití vnitrostát­ního práva orgány Evropské unie. V rámci toho dospěly obě strany ke sblížení svých stanovisek, pokud jde o projekty dosud proplacené platební agenturou společnost­em koncernu Agrofert. „Zástupci Evropské komise potvrdili, že kromě jednoho projektu jsou všechny dosud proplacené projekty způsobilé a budou následně refundován­y z rozpočtu Unie,“prohlásil Šebestyán. K neproplace­nému projektu pak dodal jen to, že má hodnotu 1,6 milionu korun. Bližší detaily totiž s ohledem na probíhajíc­í audit zatím sdělovat nelze.

S ohledem na důvěrný průběh šetření Šebestyán nechtěl komentovat ani to, jaké projekty či v jaké hodnotě budou fondem proplaceny. A neupřesnil­a to ani skupina Agrofert. „Nejsme účastníkem řízení, jde o záležitost mezi Českou republikou a Evropskou komisí,“řekl MF DNES mluvčí Karel Hanzelka.

Střet zájmů? Spíše ne

Server iRozhlas.cz nicméně v tomto týdnu informoval, že Státní zemědělský intervenčn­í fond proplatil firmám z holdingu Agrofert 51 milionů korun, které dosud zadržoval kvůli auditnímu šetření. Mělo jít o unijní dotace na nový nakladač a modernizac­i farem pro prasata firmám Kladrubská a velkochov vepřového dobytka Lipra Pork.

Bez konkrétníh­o výstupu zůstala po úterním jednání otázka, zda premiér je, či není ve střetu zájmů. „Jednoznačn­ě to vyvozovat nelze,“prohlásil Šebestyán. Sám Babiš opakovaně odmítá, že by ve střetu zájmů byl.

A potenciáln­í střet zájmů ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana? „Zástupci České republiky poskytli představit­elům DG AGRI informaci o tom, že byly prověřeny postupy a úkony ministra zemědělstv­í a nebyl zjištěn konkrétní úkon, kterým by došlo k naplnění střetu zájmů. Z tohoto důvodu bude náš fond pokračovat v administra­ci dvou pozastaven­ých projektů skupiny Agrotrade,“uvedl generální ředitel Šebestyán.

Sám Toman také dlouhodobě tvrdí, že v žádném střetu zájmů není. Jeho rodina ale podniká v zemědělstv­í a jedna z firem dosáhla na evropské dotace.

 ?? Foto: ČTK ?? Centrála Sídlo společnost­i Agrofert na pražském Chodově.
Foto: ČTK Centrála Sídlo společnost­i Agrofert na pražském Chodově.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia